Italia a anunţat joi un acord cu alte ţări din Uniunea Europeană pentru preluarea migranţilor de pe nava Ocean Viking din Mediterana, rezolvând primul dintr-o posibilă serie de episoade care vor pune la încercare noul guvern de la Roma, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nava Ocean Viking, operată de organizaţiile de caritate SOS Mediterranee şi Doctors Without Borders, transportă 82 de persoane pe care le-a salvat în această săptămână în timpul mai multor acţiuni efectuate în largul Libiei şi a solicitat accesul într-un port sigur.

Guvernul italian, învestit săptămâna trecută, a promis o schimbare de atitudine comparativ cu executivul anterior, în care ministrul de Interne de extremă-dreapta Matteo Salvini a închis porturile pentru bărcile care salvează migranţi.

Premierul Giuseppe Conte a declarat joi, după o întâlnire cu mai mulţi miniştri importanţi, că ”mai multe ţări din UE” au acceptat să primească migranţii aflaţi la bordul Ocean Viking, ”ceea ce va asigura o soluţie rapidă şi potrivită” pentru aceştia.

Nicola Zingaretti, liderul Partidului Democrat de centru-stânga, care se află acum la guvernare împreună cu Mişcarea 5 Stele, a scris pe Twitter că s-a găsit ”o soluţie” datorită implicării altor state din UE.

Nu au fost oferite alte detalii, iar un purtător de cuvânt al SOS Mediterranee a declarat că nu a primit nicio informaţie că ambarcaţiunea poate să acosteze într-un port italian.

Ocean Viking se află în prezent la jumătatea distanţei între Malta şi insula italiană Lampedusa. Migranţii aflaţi la bord sunt africani, iar între ei se află şi 17 minori, a declarat un purtător de cuvânt.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.