Coreea de Sud şi Coreea de Nord s-au pus de acord să organizeze un summit la sfârşitul lui aprilie, primul după zece ani, a anunţat marţi un consilier de rang înalt în domeniul securităţii al preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in, relatează DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această reuniune urmează să aibă loc în zona comună de securitate (JSA), a declarat pentru presă Chung Eui-yong.

Phenianul şi Seulul au convenit totodată să înfiinţeze o ”linie directă” între liderii celor două ţări, cuscopul reducerii tensiunilor militare, a mai anunţat Chung.

El a făcut aceste declaraţii după ce liderul Kim Jong-un a primit o delegaţie din Coreea de Sud.

Este vorba despre prima întâlnire între Kim şi oficiali sud-coreeni de rang înalt de când acesta a preluat puterea, în 2011, după ce sora sa Kim Yo-jong a efectuat o vizită în Coreea de Sud la Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă - prima vizită în Sud a unui reprezentant al dinastiei staliniste la putere în Phenian de la sfârşitul Războiului Coreei în 1953.

Chung Eui-yong, conducătorul unei delegaţii la nivel înalt de zece persoane, primită de Kim, a anunţat că autorităţile nord-coreene s-au angajat să nu mai procedeze la teste balistice sau nucleare atât timp cât discuţiile vor fi în curs între cele două state, scrie Reuters.

Phenianul a mai anunţat că nu vede interesul de a-şi continua programul nuclear în cazul în care nu există o ameninţare militară la adresa intereselor sale şi dacă este garantată perenitatea regimului său politic.

Nord-coreenii au mai anunţat că sunt deschişi unor discuţii cu Statele Unite pe tema dezarmării nucleare şi unei normalizări a relaţiilor bilaterale, a adăugat Chung.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.