Donald Trump s-a dezlănţuit joi, la o zi după achitarea sa în Senat în procesul caustic al destituirii sale, împotriva opozanţilor săi politici, pe care-i acuză că sunt ”necinstiţi” şi ”corupţi”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american nu şi-a aşteptat alocuţionea prevăzută la prânz (ora locală) în saloanele Casei Albe pentru a da tonul. El a profitat de micul-dejun anual tradiţional al rugăciunii în prezenţa aleşilor din ambele tabere pentru a lansa atacul.

Agitând un exemplar al ziarului USA Today, care rezuma pe prima pagină într-un cuvânt - ”ACHITAT” -, el a atacat cu o extremă virulenţă aleşii din tabăra adversă.

”Ei au făcut imposibilul pentru a ne distruge şi, făcând asta, să ne atace ţara”, a denunţat Trump.

Democraţii ”ştiu că ceea ce au făcut este rău, dar îi îşi pun interesele înaintea celui al marii noastre ţări”, a adăugat el, înainte să laude ”înţelepciunea, rigoarea morală şi forţa” senatorilor republicani care au făcut bloc în spatele său.

Într-un vot solemn, miercuri, urmărit în direct la telviziune de zeci de milioane de americani, Senatul a apreciat - cu 52 de voturi din 100 - că Donald Trump nu s-a făcut vinovat de abuz de putere şi nici - cu 53 de voturi din 100 - de obstrucţionarea bunului mers al activităţii Congresului.

Majoritatea de două treimi stabilită de Constituţie nu a fost atinsă, iar ”Donald John Trump este astfel achitat”, a conchis preşedintele Curţii Supreme a Statelor Unite John Roberts, după care a dat o lovitură cu ciocanul, marcând astfel sfârşitul acestui proces excepţional.

Democraţii îi reproşează celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite faptul că a folosit mijloacele statului, şi anume un ajutor militar validat de Congres, cu scopul de a obliga Ucraina să-l ”murdărească” pe posibilul său adversar în alegerile prezidenţiale Joe Biden.

”NU-MI PLAC OAMENII CARE...”

Miliardarul republican l-a luat drept ţintă pe alesul republican Mitt Romney, singurul membru al Grand Old Party (GOP) care a votat în favoarea destituiriisale.

”Nu-mi plac oamenii care se folosesc de credinţa lor pentru a-şi justifica acţiunile rele”, a tunat el, părând să se refere la discursul alesului republican, care a spus că a acţionat conform ”conştiinţei” şi ”credinţei” sale mormone, care-l obligă să-şi respecte jurământul imparţialităţii.

Considerându-l pe preşedinte vinovat de un ”oribil abuz de încredere”, senatorul din Utah a anticipat un val de atacuri din partea miliardarului şi apropiaţilor acestuia, declarându-se pregătit să-i facă faţă.

”Nu-mi plac nici oamenii care spun «mă rog pentru tine» atunci când nu e aşa”, a adăugat Donald Trump, într-un atac la adresa lui Nancy Pelosi, preşedinta democrată a camerei reprezentanţilor, care a folosit această expresie în faţa presei în urmă cu două săptămâni.

Locatarul Casei Albe se află la cuţite cu democrata.

Înainte să-şi înceapă discursul despre starea uniunii, marţi seara, în faţa membrilor  Congresului, el a evitat în mod ostentativ să strângă mâna pe care i-o întindea şefa democraţilor. Iar aceasta, la finalul alocuţiunii, i-a rupt, cu un gest spectaculos, exemplarul său al discursului.

În afara Washingtonului, procesul îi împarte pe americani la fel ca pe aleşii lor - 85% dintre alegătorii democraţi au susţinut, în ultimele zile, destituirea preşedintelui, mai puţin de 10% dintre republicani au fost în favoarea acesteia, iar media se situează uşor peste 50%.

Impactul procesului asupra alegerilor este, astfel, dificil de preconizat, însă Donald Trump se declară convins că alegătorii urmează să-i pedepsească pe ”democraţii-care-nu-fac-nimic”.

Ei au comis o ”greşeală politică colosală” prin faptul că au încercat să-l destituie, a subliniat liderul majorităţii republicane din Senat Mitch McConnell, unul dintre cei mai mari apărători ai preşedintelui.

Pete Buttigieg, calasat primul potrivit rezultatelor parţiale ale alegerilor primare democrate din Iowa, nu este sigur de acest lucru. ”Poporul american va spune ultimul cuvânt cu privire la Donald Rrump şi trumpism”, a scris el pe Twitter.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.