Optsprezece dintre cele 19 persoane judecate cu privire la participarea la o vastă reţea de migraţie clandestină din Vietnam către Europa, după descoperirea a 39 de morţi într-un camion frigorific, în Anglia, în 2019, au fost condamnate vineri, la Paris, de la pedepse cu suspendarea şi până la zece ani de închisoare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Patru vietnamezi au fost condamnaţi cu privire la omucidere prin imprudenţă în tragedia ”camionului groazei”, în care 39 de persoane au fost găsite moarte în zona industrială Grays, la est de Londra, în noaptea de 22 spre 23 octombrie 2019.

”Eraţi implicaţi în prim-planul organizării traversării unor persoane într-o situaţie precară care sperau la o viaţă mai bună”, a subliniat preşedinta judecătoarea Carole Bochter.

Cei patru inculpaţi au fost condamnaţi la pedepse de nouă până la zece ani de închisoare şi la o interdicţie definitivă de intrare pe teritoriul francez.

”Aţi creat condiţii care au condus la moartea acestor persoane. Dacă ar fi fost mai puţine, poate că ar fi supravieţuit”, a adăugat ea.

Tribunalul a condamnat alţi patru inculpaţi vietnamezi - doi absenţi la proces şi consideraţi fugari - însărcinaţi cu organizarea transportului şi găzduirea migranţilor la pedepse de la unul la zece ani de închisoare.

Timp de peste trei săptămâni, 19 inculpaţi au fost judecaţi la Paris cu privire la ajutarea la intrarea, circulaţia sau sejurul ilegal al unui străin în Franţa, în bandă organizată, şi cu privire la asociere de răufăcători, infracţiuni care se pedespsesc cu până la zece ani de închisoare.

Toţi ceilalţi 11 inculpaţi au fost achitaţi de acuzaţia de asociere de răufăcători, dar au fost condamnaţi cu privire la ajutarea unui sejur ilegal în bandă organizată.

”Înţelegerea prealabilă, în bandă organizată, părea caracterizată de întâlniri între membri ai reţelei, contacte telefonice, închiriere de apartamente, sisteme de compensare”, a declarat Bochter.

Şapte şoferi de taxi de naţionalitate franceză, algeriană sau marocană au fost condamnaţi la pedepse de la şase luni de închisoare cu suspendare la trei ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, şi amenzi cuprinse între 2.000 şi 3.000 de euro.

”Tribunalul a considerat că aţi participat la aceste fapte în cunoştinţă de cauză, într-un scop mai larg, pur lucrativ”, a subliniat Bochter.

Un al optulea şofer de taxi, de naţionalitate franceză, a fost achitat.

”Aţi înţeles abia la sosirea cele de a doua curse. Elementul internaţional al infracţiunii lipseşte”, a stabilit instanţa.

Cei trei proprietari de apartamente în care au stat migranţii - doi chinezi şi un francez - au fost condamnaţi de la şase la 12 luni de închisoare cu suspendarea şi amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.