Şefii Poliţiei Române au anunţat, joi, că au descoperit mai multe deficienţe în intervenţia poliţiştilor la cazul dublei crime de la Oneşti. Negociatorul nu a fost informat că agresorul a sunat la 112 şi nu ştia care sunt revendicările acestuia, neputând astfel acţiona corespunzător. Oficialii au explicat şi de ce nu s-a ajuns la folosirea unei puşti cu lunetă sau la intervenţia alpiniştilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adjunctul inspectorului general al Poliţiei Române, chestor de poliţie Florentin Brăcea, a afirmat, joi, îmtroo conferinţă de ăresă, că s-au descoperitmai multe probleme după intervenţia de la Oneşti.

”Ca o primă concluzie, în cadrul gestionării sesizării din data de 1 martie, poliţiştii din Bacău nu au documentat corespunzător autorul cu privire la existenţa antecedentelor penale (...) şi ameninţările transmise anterior ”, a afirmat Brăcea.

”Din verificările efectuate a reieşit faptul că modul relaţionare între factorii de decizie care au gestionat evenimentul a fost unul defectuos (...) negociatorul nu a fost informat cu privire la dialogul telefonic al autorului cu operatorul de la 11 şi nu a cunoscut eventualele revendicări formulate de acesta”, a adăugat adjunctul Poliţiei Române.

Acesta a precizat că poliţiştii din Bacău aveau toate elementele unei intervenţii în forţă.

De asemenea, adjunctul Poliţiei Române a precizat că nu au fost respectate nici procedurile legale de anunţare a unui astfel de eveniment.

”Datele transmise către IGPR au fost incomplete, eronate şi transmise cu întârziere”, au mai precizat oficialii Poliţiei Române.

Aceştia au explicat că pe numele bărbatului au fost deschise, de-a lungul timpului, mai multe dosare penale, inclusiv pentru fapte comise cu violenţă, lucru care nu a fost transmis la Bucureşti. 

Oficialii au precizat că în urma evenimentului s-au constatat deficienţe în sarcina a 14 poliţişti – 8 ofiţeri şi 6 agenţi. 

"În perioada imediat următoare, conducerea Poliţiei Române va avea în vedere şi dezvoltarea capacităţii operaţionale  a structurilor de acţuni speciale de la nivel teritorial, îmbunătăţirea dotării acestor structuri, precum şi pregătire adecvată din punct de vedere tactic pentru ca în acest gen de evenimente să nu se mai înregistreze un astfel de deznodământ", a anunţat chestorul Eduard Miriţescu, împuternicit la conducerea Poliţiei Române.

Directorul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, Alexandru Scurtu, a vorbit despre eventuala folosire a puştilor cu lunetă, explicând că nu era nevoie de aşa ceva, întrucât la distanţa respectivă s-ar fi putut trage cu precizie de către orice poliţist, cu pistolul din dotare.

"Legat de oportunitatea folosirii alpiniştilor, blocul vizat era cu acoperiş din ţiglă, care are suprafeţe tăietoare. Ca să instalezi un atelier de coborâre în rapel, îţi trebuie trei puncte de amaraj. Nu se puteau realiza. Dacă ai la dispoziţie o cerere care se poate rezolva într-un timp rezonabil, legată de o hotărâre judecătorească, pe care o soliciţi, şi această hotărâre judecătorească poate fi livrată şi folosită ca oportunitate, o să judecaţi dvs. mai departe dacă este unul dintre lucrurile la care ne referim. Dacă avem cheile de acces ale uşii de la apartamentul vizat şi nu le verificăm, din diferite motive, iarăşi vorbim despre oportunităţi pe care le va stabili Parchetul dacă au fost sau nu au fost sau sunt doar în capul nostru", a explicat chestorul Scurtu.

Întrebat cum a ajuns una dintre victime să aibă urme de gloanţe, el a declarat: "Nu sunt expert criminalist, dar presupun din modul în care împrăştierea bilelor de cauciuc se realizează în momentul tragerii că sunt nişte lovituri generate de ricoşeu. Poate să fie grupate, da (...)"

"Pe datele primite şi monitorizate de noi, nu aveam suficiente motive pentru a trimite resursă din cadrul SIAS-ul, resursă care, de altminteri, era pregătită de la 14.30".

În 1 martie, un bărbat a sechestrat doi muncitori într-un apartament din Oneşti care i-a aparţinut şi pe care l-a pierdut, iar după câteva ore i-a înjunghiat, ambii murind în urma rănilor suferite. 
 
Agresorul a fost împuşcat în picioare de către poliţişti, fiind internat în spital. 
 
În 3 martie, ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, referindu-se la intervenţia în cazul crimelor de la Oneşti, că nu s-a reuşit salvarea vieţilor unor persoane aflate în pericol, iar adjunctul IPJ Bacău s-a deplasat cu întârziere la faţa locului, minimizând importanţa evenimentului. Ministrul a mai afirmat că a fost ignorat trecutul autorului crimelor, iar comunicarea cu acesta în timpul intervenţiei a fost defectuoasă. Bode a anunţat înlocuirea conducerilor IPJ Bacău şi Poliţiei Oneşti, precum şi sesizarea Parchetului pentru neglijenţă în serviciu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.