Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a transmis miercuri că a fost recuperată, prin decizia de restituire de valori patrimoniale în dosarul nr. PR05.028795-FDA, suma de 95.000 de dolari, în cadrul procedurii de cooperare judiciară internaţională în materie penală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

MCIN a întreprins demersurile legale în vederea recuperării de pe teritoriul Elveţiei a prejudiciului produs statului român de către un cetăţean sârb.

„Ministerul Public Central - Divizia Criminalitate Economică a Cantonului Vaud din Elveţia a dispus admiterea cererii de restituire, ridicarea sechestrului asupra contului poprit şi restituirea în favoarea statului român a disponibilului contului în referinţă, în sumă de 95.000 USD, însoţită de daune-interese, din care au fost deduse comisioanele bancare”, se arată în comunicatul remis News.ro.

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale are calitatea de reprezentant al statului român în procesul penal privind sustragerea de artefacte din siturile arheologice din Munţii Orăştiei (brăţări dacice şi alte artefacte) şi valorificarea acestora peste hotare, fapte care au făcut obiectul dosarului penal nr. 04652/221/2008, judecat în fond de Judecătoria Deva şi soluţionat definitiv în apel de Curtea de Apel Alba Iulia.

„Facem menţiunea că decizia Ministerului Public Central - Divizia Criminalitate Economică a Cantonului Vaud din Elveţia este supusă recursului în termen de 30 zile de la comunicare”.

Ministrul Valer-Daniel Breaz a transmis: „Este un semnal extrem de important pentru cei care, de-a lungul timpului, au sustras bunuri ale Patrimoniului Cultural Naţional pentru a le valorifica în afara graniţelor. MCIN a colaborat foarte bine cu instituţii importante ale statului român pentru ca astfel de prejudicii aduse ţării noastre să fie stopate. Îi felicit pe colegii mei şi îi încurajez să lupte în continuare cum au făcut-o în această speţă, punând preţ nu doar pe dimensiunea financiară a prejudiciului recuperat, ci şi pe valoarea reală pe care trebuie să o reprezinte  pentru noi fiecare parte din Patrimoniul României, prin el perpetuându-se esenţa identităţii noastre naţionale".

Prejudiciul face referire la şase brăţări dacice din aur, în valoare totală de 2.572.400 de euro, sustrase din Munţii Orăştiei de un cetăţean sârb, artefacte care au fost recuperate de statul român.

Într-un răspuns transmis News.ro, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale precizează: „Potrivit considerentelor Sentinţei penale nr. 875/10.08.2015, pronunţate de Judecătoria Deva în dosarul nr. 04652/221/2008, în perioada 1998-2007, cetăţeanul sârb, împreună cu alţi cetăţeni, a efectuat săpături neautorizate în siturile arheologice din Munţii Orăştiei, clasate ca monumente istorice, în vederea localizării, sustragerii şi însuşirii pe nedrept a unor tezaure arheologice şi valorificării acestora pe piaţa neagră internaţională a antichităţilor”.

În perioada menţionată, inculpatul a primit şi a sprijinit valorificarea a patru brăţări dacice din aur (982,20 g – 392.400 euro; 1076,72 g – 430.400 euro; 1.115,31 g – 446.000 euro; 927,98 g – 370.800 euro) în valoare totală de 1.639.600 de euro, şi a altor două (1.200 g – 478.400 Euro; 1.139 g – 454.400 euro), în valoare totală de 932.800 de euro.

Acestea au fost extrase din siturile arheologice din Munţii Orăştiei, scoase ilegal din ţară şi valorificate prin intermediul inculpatului.

Primele patru brăţări au fost vândute unui colecţionar american, iar celelalte două au fost vândute unui colecţionar elveţian, în perioada 2000 - 2002.

După ce a aflat că brăţările vândute de sârb provin din sustrageri ilegale din România, colecţionarul american şi-a exprimat - în luna iunie 2006 - disponibilitatea de a restitui piesele, în condiţiile acordării compensaţiei echitabile, prevăzute de art. 4 din Convenţia de la Roma 1970 privind recuperarea bunurilor culturale furate, ratificată de România prin Legea nr. 149/1997.

După expertizarea şi confirmarea autenticităţii, artefactele au fost predate Muzeului Naţional de Istorie a României, pe 8 ianuarie 2007.

La momentul desfăşurării procedurilor, Banca Leu Zurich din Elveţia a comunicat autorităţilor române că, în contul inculpatului care a ocazionat prejudiciul, se găseşte suma de 95.000 dolari, sumă virată de colecţionar. Drept care, prin Ordonanţele procurorului transmise prin cereri de asistenţă judiciară internaţională în materie penală din data de 31.10.2006, s-a dispus măsura instituirii sechestrului asigurător, pentru garantarea acoperirii prejudiciului.

După ce a aflat adevărata provenienţă a brăţărilor vândute de inculpat, colecţionarul elveţian şi-a exprimat disponibilitatea de a restitui piesele. După expertizarea şi confirmarea autenticităţii artefactelor, colecţionarul elveţian a încasat, din partea Statului Român prin Ministerul Culturii, suma de 140.000 euro, cu titlu de compensaţie echitabilă, pentru restituirea celor două brăţări.

Pe cale de consecinţă, prin Sentinţa penală nr. 875/2015, Judecătoria Deva a obligat inculpatul să plătească părţii civile Statul Român prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale suma de 140.000 de euro, sumă ce reprezintă cheltuieli ocazionate de repatrierea şi expertizarea celor două brăţări dadice, şi suma de 140.000 euro, reprezentând compensaţii echitabile achitaţi colecţionarului elveţian.

Prin Decizia penală nr. 254/2018, pronunţată în apel, Curtea de Apel Alba Iulia l-a obligat pe acelaşi inculpat să achite părţii civile Statul Român prin MCIN suma de 283.749 de lei, reprezentând cheltuieli ocazionate de repatrierea şi expertizarea primelor patru brăţări dacice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.