Al treilea miner blocat în subteranul Minei Lupeni - unde s-a prăbuşit tavanului unei galerii- a fost scos la suprafaţă decedat, vineri dimineaţă, după 15 ore de căutări ale salvatorilor. Primul miner scos din subteran a fost transportat la Spitalul Floreasca, iar potrivit medicilor starea lui este extrem de gravă, următoarele ore fiind "hotărâtoare". Al doilea miner salvat are răni uşoare, fiind dus la Spitalul Petroşani. La momentul incidentului, în galeria respectivă se aflau 11 mineri, 8 dintre ei reuşind să se salveze. Tavanul galeriei, unde minerii făceau lucrări de consolidare, s-a surpat pe o lungime de aproximativ 16 metri. Ei se aflau la o adâncime de 400 de metri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Accident la Mina Lupeni - Minerul internat la spitalul din Petroşani este în stare bună, nu este necesar transferul la altă unitate medicală

UPDATE 07:57 - Minerul transportat la Spitalul Floreasca este în stare extrem de gravă

Minerul scos după mai bine de 12 ore din subteranul Minei Lupeni, după prăbuşirea tavanului unei galerii, şi transportat la Spitalul Floreasca din Capitală este în stare extrem de gravă şi este supus unei intervenţii chirurgicale, a declarat, vineri dimineaţă, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, dr. Bogdan Opriţa.

Opriţa a precizat că starea minerului este extrem de gravă, dar s-a reuşit stabilizarea acestuia pe durata transportului.

"A suferit un sindrom de strivire extrem de grav, în urma căruia s-au produs o serie de modificări în organism. Are insuficienţă renală, iar leziunile sunt cele specifice acestui sindrom. La acest moment este în sala de operaţii pentru o fractură", a spus medicul Opriţa.

El a precizat că bărbatul are o fractură şii o luxaţie la umăr, însă nu acestea sunt problemele grave.

"Toţii muşchii corpului au fost practic topiţi şi organismul lui are o suferinţă generalizată", a spus Bogdan Opriţa.

Potrivit acestuia, după intervenţia chirurgicală minerul va fi dus la terapie intensivă, iar următoare ore şi zile sunt hotărâtoare pentru el.

"Următoarele ore şi zile sunt hotărâtoare pentru evoluţia stării lui de sănătate. Este instabil şi facem toate eforturile", a adăugat purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca.

Minerul a stat blocat peste 12 ore în subteranul Minei Lupeni, după prăbuşirea tavanului unei galerii, el fiind scos de către echipele de intervenţie în stare foarte gravă şi preluat de un elciopter SMURD care l-a transportat la Spitalul Floreasca.

UPDATE 06:26 - Al treilea miner a fost găsit decedat

Cel de-al treilea miner blocat în subteranul Minei Lupeni a fost găsit decedat. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, Anemona Doda, cel de al treilea miner a fost găsit în jurul orei 5.00, s-a încercat resuscitarea la faţa locului, însă fără succes, apoi a fost scos la suprafaţă şi a fost declarat decesul.

Minerul avea 38 de ani.

Operaţiunea de salvare de la Mina Lupeni - unde s-a surpat tavanul unui abataj - a durat mai bine de 15 ore.

Primul miner scos din subteran a fost găsit în stare gravă, având multiple traumatisme şi fracturi, şi a fost transportat în comă indusă, cu elicopterul SMURD, la Spitalul Floreasca. Al doilea miner scos din subteran are răni uşoare, fiind dus la spitalul din Petroşani.

La momentul surpării, în galerie se aflau 11 mineri, opt dintre ei reuşind să se salveze.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, aflat la Mina Lupeni de joi după-amiază, a spus că va fi făcută o anchetă "exigentă" în acest caz.

El a spus că, chiar dacă în ultimii ani Complexul Energetic Hunedoara a fost subfinanţat, în acest an, datorită unei situaţii economice mai bune a companiei, a existat posibilitatea achiziţiei de echipamente, urmând să se verifice în ce măsură s-a făcut acest lucru.

Petcu urmează să se întâlnească, vineri dimineaţă, cu cei cei opt mineri care au reuşit să se salveze din subteran după prăbuşirea tavanului galeriei, precum ;i cu conducerea minei.

UPDATE 3:20 - Arafat: Al treilea miner a fost localizat, dar nu se poate comunica cu el; primul miner scos este în comă indusă

Secretarul de stat în cadrul MAI, Raed Arafat a declarat că cel de-al treilea miner blocat în subteranul Minei Lupeni a fost localizat de salvatori, însă nu se poate comunica cu el. Primul miner scos din subteran a fost intubat, se află în comă indusă şi este transportat la Spitalul Floreasca, în timp ce cel de-al doilea nu are probleme grave.

Secretarul de stat în cadrul MAI, Raed Arafat a declarat la Digi24 că elicopterul care îl transportă pr primul miner scos din subteran a decolat spre Bucureşti.

”Primul pacient a decolat cu elicopterul, spre Bucureşti. În elicopter, la predare, a fost pus în comă indusă, adică este intubat. Sperăm să ajungă cu bine la Bucureşti. Al doilea pacient nu pune probleme grave şi urmează să fie investigat la Spitalul din Petroşani”, a declarat Arafat.

Secretarul de stat în cadrul MAI a mai spus că nu se poate comunica cu cel de-al treilea miner blocat în subteran.

”Cu cel de-al treilea miner nu se poate comunica. L-au localizat, aşteptăm să vedem când îl degajează, care este situaţia lui”, a declarat Raed Arafat.

În cazul în care cel de-al treilea miner va fi scos în viaţă din subteran şi ar avea nevoie de transport cu elicopterul, va trebui să aştepte întoarcerea elicopterului care îl transportă pe primul pacient, deoarece elicopterul MAI aflat în Valea Jiului şi care a adus acolo echipaje medicale, nu poate circula pe timp de noapte. Conform estimărilor salvatorilor, însă, operaţiunile de scoatere la suprafaţă a ultimului miner rămas în subteran ar putea dura.

UPDATE 2:32 - Al doilea miner are răni uşoare

Cel de-al doilea miner care a fost blocat în subteran şi care a fost găsit de salvatori a fost scos şi el din Mina Lupeni, acesta având răni uşoare, a fost preluat de medicii de la Ambulanţă.

Cel de-al doilea miner care a fost salvat după surparea din Mina Lupeni fost scos pe targă din subteran, după aproximativ 12 ore de căutări ale salvatorilor, în jurul orei 2.30.

Bărbatul a fost preluat de medicii de la Ambulanţă şi a fost urcat în autospecială pentru a i se face o primă evaluare a stării de sănătate.

Ministrul Energiei, Toma Petcu declara că acesta ar avea răni uşoare la un picior şi că starea lui de sănătate este mult mai bună decât în cazul primului bărbat salvat.

La fel ca în cazul primului ortac salvat, şi în cazul celui de-al doilea se va stabili dacă este necesară transportarea la un alt spital decât cel din Petroşani. Primul miner va fi dus cu elicopterul la Bucureşti.

UPDATE 2:21 - Minerul scos la suprafaţă  va fi transferat cu elicopterul la Bucureşti

Minerul scos la suprafaţă în urma accidentului de la Mina Lupeni este în stare stabilă, dar este hipotermic şi intubat, are fracturi şi va fi transferat cu elicopterul la Bucureşti, la Spitalul Floreasca, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Conform lui Arafat, bărbatul este stabil, hipotermic şi intubat, dar are leziuni care denotă că a suferit un traumatism important.

”Pacientul este stabil, dar este hipotermic şi prezintă leziuni care denotă că a suferit un traumatism important. Are fractură de femur, fractură de humerus şi un traumatism toracic”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Salvatorii au încercat să ia legătura cu cel de-al treilea miner, însă acesta ”nu reacţionează”.

În ceea ce îl priveşte pe cel de-al doilea miner găsit de salvatori, acesta urmează să iasă din subteran, cel mai probabil pe propriile picioare. O ambulanţă este pregătită în gura minei Lupeni pentru a-l prelua şi pe acesta.

UPDATE 2:09 - Ministrul Energiei: Cel de-al doilea miner urcă spre noi; are o rană superficială la picior

Ministrul Energiei, Toma Petcu a anunţat, imediat după ce primul miner blocat în subteran la Mina Lupeni a fost scos la suprafaţă, că un al doilea ortac blocat urmează să fie scos, acesta fiind rănit uşor la un picior, însă salvatorii se vor concentra pe găsirea celui de-al treilea miner.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a felicitat salvatorii care au reuşit să scoată la suprafaţă primul miner blocat în subteranul Minei Lupeni, după surparea tavanului unui abataj.

”Ne aflăm în jur de 10 ore de la începerea intervenţiei. Vreau să felicit salvatorii, oamenii care au intrat în mină pentru a salva vieţile colegilor lor. Am reuşit să scoatem primul miner, aşteptăm să ne spună medicii că este în stare bună”, a declarat ministrul.

Toma Petcu a declarat că cel de-al doilea miner va fi scos din subteran, acesta având o stare de sănătate bună.

”Cel de-al doilea miner urcă spre noi, cu o uşoară rană la picior, superficială şi de asemenea, am ajuns în zona celui de-al treiela miner şi l-am identificat. Am încercat o comunicare cu el. Aşteptăm evoluţia stării lui, să ne spună cum este”, a spus ministrul.

Petcu a declarat că al doilea miner este ”pe picioarele lui” şi că ”acum bătălia se duce pe recuperarea celui de-al treilea miner”.

UPDATE 1:33 - Minerul scos la suprafaţă va fi dus la spitalul din Petroşani pentru evaluare medicală

Prima persoană blocată în Mina Lupeni a fost scoasă la suprafaţă, în noaptea de joi spre vineri, la ora  1.30, după mai bine de 11 ore de la surparea tavanului unui abataj din mină.

Un echipaj SMURD a dus o autospecială la intrarea în mină, iar o targă a fost băgată în interior, pentru a putea fi transportat bărbatul salvat.

După ce a fost preluat de cei de la SMURD, minerul a fost dus la Spitalul Municipal Petroşani pentru a i se face o primă evaluare medicală. Tot acolo, medicii vor stabili dacă este nevoie ca acesta să fie transportat la un spital, fie la Bucureşti, fie la Timişoara.

Salvatorii urmează să reintre în subteran pentru a-l scoate la suprafaţă pe cel de-al doilea miner prins în subteran şi să îl caute pe cel de-al treilea.

UPDATE 1:17 - Primul miner ar urma să fie scos înainte de ora 2:00

Primii doi mineri care au fost găsiţi de salvatori, după ce au fost surprinşi de surparea tavanului unui abataj vor fi scoşi la suprafaţă, pe rând, în timp ce cel de-al treilea este căutat încă.

Liderul Sindicatului Muntele din Valea Jiului, Darius Câmpean a declarat pentru News.ro că înainte de ora 2.00 estimează că urmează să fie scos din subteran primul miner găsit de salvatori.

”În aproximativ 30 de minute sperăm să reuşească salvatorii să scoată la suprafaţă primul miner. Intervenţia este dificilă, vă daţi seama că îl scot dintr-o mină. Va fi scos pe targă”, a declarat Darius Câmpean.

După ce primul miner va fi scos la suprafaţă, salvatorii vor reintra în mină pentru a-l scoate la suprafaţă şi pe cel de-al doilea miner găsit.

”Cel de-al doilea este bine. Are suficent spaţiu, am înţeles că are loc şi să se plimbe pe acolo”, a mai spus Darius Câmpean.

În ceea ce îl priveşte pe cel de-al treilea miner surprins în subteran, salvatorii nu au niciun semn de la el, însă căutarea lui va continua în această noapte.

UPDATE 0:06 - Minerul găsit primul este rănit la mână şi la picior

Preşedintele Sindicatului Muntele din Valea Jiului, Darius Câmpean a declarat pentru News.ro că primul miner găsit de echipele de salvatori, surprins în subteran, a fost eliberat dintre bucăţile de material minier, iar în prezent se lucrează la scoaterea lui la suprafaţă.

”S-a eliberat primul miner, acum se pregătesc să îl scoată la suprafaţă. Din informaţiile pe care le deţin, acesta ar avea o problemă la un picior şi la o mână. Urmează, oricum, să fie consultat de medici. Este pregătit şi un elicopter să îl ducă la orice spital”, a declarat Darius Câmpean.

Potrivit sursei citate, cel de-al doilea miner găsit în subteran surprins de surpare este teafăr şi se pare că nu ar avea fi rănit.

”Se pare, din informaţiile pe care le deţin, că cel de-al doilea miner se află într-o zonă unde nu a suferit nicio vătămare”, a declarat Darius Câmpean.

Liderul Sindicatului Muntele a mai precizat că cel de-al doilea miner ar fi comunicat cu cel de-al treilea, pentru o perioadă de timp.

CITEȘTE ȘI Prefectul judeţului Hunedoara: Salvatorii înaintează greu către cei trei mineri blocaţi la Mina Lupeni, pentru că sunt surpări continue
CITEȘTE ȘI Minerii au fost blocaţi de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri. Rudele lor, consiliate la Mina Lupeni

UPDATE 23.09 - Ministrul Energiei anunţă găsirea celui de-al doilea miner în subteranul Minei Lupeni

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunţat că un al doilea miner a fost găsit de salvatori, urmând să fie scos la suprafaţă. La fel ca primul găsit, şi cel de-al doilea ortac este conştient şi cooperant.

Ministrul Energiei, Toma Petcu a declarat joi seara că echipele de salvare sunt în progres, la Mina Lupeni şi că au găsit un al doilea miner surprins în subteranul minei de surparea tavanului.

FOTO: Facebook / Emil Tarcan
FOTO: Facebook / Emil Tarcan

”A fost găsit un al doilea miner, echipele de salvare comunică cu el, este bine, sănătos. Sperăm ca în curând să începem scoaterea şi celui de-al doilea, sperăm ca în scurt timp să ajungem la el şi să îi scoatem pe amândoi. Se încearcă localizarea exactă pentru a se ajunge repede la el”, a declarat ministrul.

Toma Petcu a mai anunţat că echipele de salvatori încearcă să îl găsească şi pe cel de-al treilea miner surprins în subteran şi că nu vor opri căutările până când toţi cei trei mineri blocaţi în mină vor fi scoşi la suprafaţă.

UPDATE 22:35 - Ministrul Energiei: Salvatorii au ajuns la primul miner blocat în subteran la Mina Lupeni

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunţat că salvatorii au ajuns la primul miner blocat în subteran, în Mina Lupeni, în urma prăbuşirii tavanului unui abataj. Acesta este conştient, cooperează şi urmează să fie preluat de medici.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, joi seară, la Lupeni, că salvatorii au ajuns la primul miner prins în subteranul Minei Lupeni şi au reuşit să elibereze mare parte a corpului. Bărbatul este conştient şi cooperant.

”Salvatorii au reuşit să ajungă la dumnealui, au reuşit să elibereze mare parte a corpului, mai au de eliberat pe stânga. Este conştient, cooperant. Din momentul în care va fi desprins total, pentru că operaţiunea e greoaie, i se va acorda primul ajutor de către medici. Am decis să îl scoatem printr-o cale de evacuare în zona de sud a puţului. Bineînţeles, că un rezultat medical mai complet şi mai bun o să avem când îl scoatem la suprafaţă, colegii sunt acolo şi sunt pregătiţi. Tot ei vor decide, în funcţie de rănile pe care le are, la ce spital va fi transportat, dacă va fi un spital din apropiere sau unul din ţară”, a declarat Toma Petcu.

Acesta a mai precizat că la Mina Lupeni a fost chemat şi un elicopter cu termoviziune, care poate zbura pe timp de noapte, acesta urmând să transporte minerii blocaţi în subteran, pe măsură ce vor fi scoşi, la spitale.

Între timp, echipele de salvatori din subteran continuă căutările.

UPDATE 20:41 - Ministrul Energiei, despre accidentul de la Mina Lupeni: O echipă este foarte aproape de unul dintre minerii blocaţi în subteran. Se aud voci, dar nu ştim despre cine este vorba

Echipele care intervin pentru a-i salva pe cei trei mineri blocaţi în Mina Lupeni sunt aproape de unul dintre ei, a declarat joi seara ministrul Energiei, Toma Petcu, aflat la faţa locului, care a precizat că se aud voci din zona în care sunt aceştia şi şi-a exprimat speranţa ca toţi cei trei mineri să fie în viaţă.

Cei trei mineri de la Mina Lupeni au fost daţi dispăruţi după ce s-a surpat tavanul abatajului în care lucrau, iar la ora transmiterii acestei ştiri echipele de salvatori intervin la faţa locului. Ministrul Energiei, Toma Petcu, spune că la momentul incidentului în galerie  se aflau 11 mineri, 8 dintre ei reuşind să se salveze.

FOTO: Facebook / Emil Tarcan
FOTO: Facebook / Emil Tarcan

”O echipă a estimat că este foarte aproape de a ajunge la un miner. Noi sperăm ca încet, încet să scoatem oamenii din subteran”, a declarat Toma Petcu, care a ajuns la faţa locului cu un elicopter.

Echipele de salvare aud vocile minerilor, dar nu se ştie despre câte persoane este vorba.

”Nu putem să identificăm cine sunt, care dintre ei sunt. Comunică prin lovituri din metale, strigăte mai puternice. Important e că îi aud. Poate fi unul, pot fi doi sau pot trei mineri, a precizat Petcu.

El a subliniat că galeriile sunt ventilate şi există aer, lucru care avantajează minerii aflaţi în subteran.

UPDATE 17:52 - Cazul este anchetat de Parchetul Judecătoriei Petroşani

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de către reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie,  la Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani s-a constituit un dosar având ca obiect accidentul produs într-una din galeriile Exploatării Miniere Lupeni, fiind surprinşi în subteran trei mineri.

CITEȘTE ȘI Salvatorii de la Mina Lupeni au avansat trei metri şi sunt ajutaţi de minerii care au scăpat după surparea tavanului

”La faţa locului s-a deplasat o echipă de poliţişti, reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă şi salvatori, precum şi un procuror de la unitatea de parchet unde s-a înregistrat dosarul, echipa de anchetatori fiind sub coordonarea unui procuror de la Parchetul Curţii de Apel Alba”, se arată în comunicat.

UPDATE 17:11 - Minerul a suferit răni la mâini şi la picioare, dar şi un traumatism toracic

Unul dintre cei opt mineri care au reuşit să se salveze după ce a avut loc surparea tavanului unui abataj de la Mina Lupeni a fost transportat la Spitalul Municipal Petroşani, cu o ambulanţă, având un traumatism toracic şi răni la mâini şi la picioare.

”Un miner care a suferit răni la mâini şi la picioare, dar şi un traumatism toracic, în urma incidentului de la Mina Lupeni, a fost preluat de o ambulanţă şi transportat la Spitalul Municipal Petroşani”, a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, Anemona Doda.

Un elicopter SMURD a fost chemat la locul incidentului, la Mina Lupeni, iar două ambulanţe SMURD au sosit de la Deva.

UPDATE 16:31 - Prefectul judeţului Hunedoara: Există în continuare pericolul surpării la Mina Lupeni

Operaţiunea de salvare la Mina Lupeni - unde trei mineri sunt daţi dispăruţi - continuă, însă există în continuare pericolul surpării, a declarat prefectul judeţului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely.

Prefectul judeţului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely, a declarat pentru News.ro că există indicii că cei trei mineri surprinşi în subteran la Mina Lupeni ar fi în viaţă şi că operaţiunea de salvare a lor continuă.

”Operaţiunea de degajare a surpării continuă. Deja există semne că cei trei mineri sunt în viaţă, se aud zgomote şi voci. Se intervine în acest moment şi se caută să se ajungă pe calea cea mai scurtă. Personal, sper că într-o oră să se rezolve chestiunea aceasta. Ceea ce este important de spus este că există pericolul surpării în continuare”, a declarat prefectul Fabius-Tiberiu Kiszely.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai spus că la locul incidentului se execurau lucrări de consolidare.

”Din câte am înţeles, acolo unde a avut loc surparea erau nişte lucrări de susţinere, de consolidare. La asta se lucra”, a declarat prefectul.

El a mai spus că la Mina Lupeni urmează să sosească şi un elicopter SMURD.

UPDATE 15:48 - Lider sindical: Salvatorii au intrat în subteranul Minei Lupeni; cei trei mineri daţă dispăruţi ar putea fi în viaţă, se aud voci

Echipa de salvatori a intrat în subteranul Minei Lupeni, unde a avut loc o surpare, şi a anunţat că cei trei mineri daţi dispăruţi ar putea fi în viaţă întrucât se aud voci, spune liderul Sindicatului Muntele din Valea Jiului.

”Echipa de salvatori a intrat deja în subteran. Ne-a comunicat la suprafaţă că se aud voci, ceea ce înseamnă că cei trei mineri ar putea fi în viaţă”, a declarat liderul Sindicatului Muntele din Valea Jiului, Darius Câmpean.

El a mai spus că accesul în zona în care a avut loc surparea este foarte dificil.

Galeria unde a avut loc surparea este la o adâncime de 500 de metri.

La rândul lui, prefectul de Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely, a declarat că a luat legătura cu secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat şi că la faţa locului va fi trimis un elicopter SMURD.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că la momentul surpării în galerie se aflau 11 mineri, 8 dintre ei reuşind să iasă. Ceilalţi trei au fost prinşi sub dărâmături, fiind daţi dispăruţi. Iniţial, Petcu spunea că la acel moment în subteran erau 14 mineri.

Surpare într-o galerie de la Mina Lupeni. Trei mineri au fost daţi dispăruţi

Trei mineri de la Mina Lupeni au fost daţi dispăruţi în urma unei surpări care a avut loc într-o galerie, iar la ora transmiterii acestei ştiri echipele de salvatori intervin la faţa locului.

Liderul Sindicatului Muntele din Valea Jiului, Darius Câmpean, a declarat pentru News.ro că în subteran au fost prinşi trei oameni, iar la această oră nu se ştie care este situaţia lor.

"S-a produs o surpare în abatajul frontal, panoul 7 din sectorul 2 al Minei Lupeni, iar acolo au fost prinşi trei oameni. Nu ştim la momntul de faţă situaţia lor. Conducerea minei şi echipele de salvatori vor intra şi vor încerca să ajungă la ei în cel mai scurt timp, cu speranţa că vor fi găsiţi în viaţă", a spus liderul sindical.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că în subteran se aflau la acel moment 14 mineri, iar 11 au reuşit să iasă. Ceilalţi trei au fost daţi dispăruţi, iar la această oră se intervine pentru salvarea lor.

Petcu a spus că urmează să plece la Mina Lupeni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.