Echipele care intervin pentru a-i salva pe cei trei mineri blocaţi în Mina Lupeni sunt aproape de unul dintre ei, a declarat joi seara ministrul Energiei, Toma Petcu, aflat la faţa locului, care a precizat că se aud voci din zona în care sunt aceştia şi şi-a exprimat speranţa ca toţi cei trei mineri să fie în viaţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei trei mineri de la Mina Lupeni au fost daţi dispăruţi după ce s-a surpat tavanul abatajului în care lucrau, iar la ora transmiterii acestei ştiri echipele de salvatori intervin la faţa locului. Ministrul Energiei, Toma Petcu, spune că la momentul incidentului în galerie  se aflau 11 mineri, 8 dintre ei reuşind să se salveze. 

”O echipă a estimat că este foarte aproape de a ajunge la un miner. Noi sperăm ca încet, încet să scoatem oamenii din subteran”, a declarat Toma Petcu, care a ajuns la faţa locului cu un elicopter.

Echipele de salvare aud vocile minerilor, dar nu se ştie despre câte persoane este vorba.

”Nu putem să identificăm cine sunt, care dintre ei sunt. Comunică prin lovituri din metale, strigăte mai puternice. Important e că îi aud. Poate fi unul, pot fi doi sau pot trei mineri, a precizat Petcu.

El a subliniat că galeriile sunt ventilate şi există aer, lucru care avantajează minerii aflaţi în subteran.

”Sperăm ca, din evaluările noastre, aceşti oameni să fie scoşi la suprafaţă. Am convenit să suplimentăm echipele de la celelalte mine şi să fim în permanenţă mobilizaţi, dacă este nevoie de intervenţii suplimentare”, punctează oficialul.

De asemenea, sunt pregătite să acţioneze şi echipele de intervenţie de la ISU şi un elicopeter SMURD, pentru a prelua eventualii răniţi când vor fi scoşi la suprafaţă, adaugă ministrul Energiei.

Mai mult, intervenţia este foarte dificilă, afirmă Petcu şi se înaintează cu aproximativ un metru pe oră, din evaluarea făcută împreună cu cei care se află în mină.

Ministrul Toma Petcu a mai spus că va rămâne acolo până când operaţiunea de salvare se încheie.

Prefectul judeţului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely, a declarat pentru News.ro că există indicii că cei trei mineri surprinşi ar fi în viaţă, el precizând că există în continuare pericolul surpării. Unul dintre minerii care au reuşit să se salveze a fost rănit, fiind dus la Spitalul din Petroşani. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani au deschis un dosar de cercetare penală în cazul accidentului, deplasându-se la locul accidentului pentru cercetări.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de către reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie,  la Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani s-a constituit un dosar având ca obiect accidentul produs într-una din galeriile Exploatării Miniere Lupeni, fiind surprinşi în subteran trei mineri.

Galeria unde a avut loc surparea este la o adâncime de 500 de metri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.