Mai multe terenuri agricole din apropierea localităţii Valea Mare, din judeţul Bistriţa-Năsăud, aflat sub cod portocaliu de inundaţii, au fost acoperite de ape după ce formaţiunile de gheaţă de pe râul Someşul Mare, din zona respectivă, s-au blocat pe o lungime de 300 metri, a informat, sâmbătă seară, Administraţia Naţională ”Apele Române” (ANAR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Echipele de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud s-au deplasat la faţa locului şi intervin pentru dislocarea aglomerărilor de gheaţă, în vederea deblocării cursurilor de apă şi pentru asigurarea secţiunii de scurgere. Prioritatea este limitarea, pe cât posibil, a pagubelor produse de inundaţii. Ne aşteptăm ca, în perioada următoare, să mai apară astfel de fenomene şi vom interveni punctual, în funcţie de situaţie”, a informat Adriana Petcu, ministrul Apelor şi Pădurilor, printr-un comunicat de presă.

Un caz similar a fost raportat şi în judeţul Suceava, pe râul Dorna (staţia Dorna Cândreni), unde aglomerarea de gheţuri are o lungime de 500 de metri, însă deocamdată apa curge printre aglomerările de gheţuri, fără a exista o acumulare în amonte.

Potrivit hidrologilor, se află sub avertizare hidrologică cod portocaliu judeţele Maramureş, Satu Mare şi Bistriţa-Năsăud. Cotele de inundaţie sunt depăşite la mai multe staţii hidrometrice pe pe râurile Tisa, Ruşcova, Iza şi Someşul Mare. Sâmbătă dimineaţă, hidrologii au actualizat avertizarea cod portocaliu pentru bazinul hidrografic Someşul Mare, judeţul Bistriţa-Năsăud, unde se pot înregistra depăşiri ale cotelor de inundaţie.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce, cu probabilitate mai mare, pe unele râuri din bazinul mijlociu al râului Someşul Mare, în intervalul 04.02.2017, ora 14:00 – 04.02.2017, ora 18:00. În perioada următoare, debitele vor fi în creştere din cauza efectului combinat al precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Arieş şi in general staţionare pe celelalte râuri, precizează hidrologii.

Potrivit specialiştilor INHGA, se aşteaptă creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie şi de inundaţie şi creşteri artificiale de niveluri cu posibile efecte de inundaţii locale pe unele sectoare de râu din cauza influenţei evoluţiei formaţiunilor de gheaţă se pot produce pe râurile din bazinele hidrografice: Tisa, Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş şi bazinele superioare şi mijlocii ale Someşului Mare, Crasnei, Barcăului, Crişului Repede şi Crişului Negru.

Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) existente pe majoritatea râurilor din ţară, vor fi în diminuare şi restrângere pe râurile din vestul şi centrul ţării, iar pe celelalte râuri se vor menţine fără modificări importante. totodată, se vor menţine aglomerǎrile de gheţuri formate anterior pe Someş şi Bistriţa (amonte acumularea Izvoru Muntelui).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.