Şapte persoane au fost arestate, iar alte trei sunt cercetate sub control judiciar, în urma percheziţiilor făcute în Bucureşti şi în patru judeţe, la o grupare specializată în camătă şi şantaj.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă a lui Petre Ilie, Eugen Preda, David Onoriu-Împărăţel, Solomon Sotir, Marian Ilie, Marius Nomoloşanu, Adrian Stoica Terente, pe o perioadă de 30 de zile.

De asemenea, instanţa a mai decis cercetarea sub control judiciar a lui Nicolae Cristescu, Radu Ilie şi Florin Ilie.

Potrivit Poliţiei Capitalei, în 11 august, procurorii DIICOT -Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Grupări Infracţionale Violente al DGPMB şi Serviciului Investigaţii Criminale al IPJ Ilfov au făcut 18 percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Argeş, Dâmboviţa şi Ialomiţa, într-o cauză vizând destructurarea unei grupări specializate în camătă şi şantaj.

"În cauză s-a reţinut faptul că, în cursul anului 2018, după eliberarea din penitenciar, un membru marcant al lumii interlope a reuşit să restructureze gruparea infracţională din care făcea parte anterior şi a devenit liderul grupului, detaşându-se astfel faţă de restul membrilor, prin puterea de a lua deciziile în momentele importante. Acesta a menţinut coeziunea grupului infracţional, a atras noi membri şi a consolidat relaţii cu persoane de notorietate din mediul infracţional. Astfel, suspectul a atras în gruparea infracţională luptători, practicanţi de sporturi de contact, ori alte persoane violente. În acest fel, acesta a reuşit să coordoneze colectarea de sume de bani cu titlu de <<taxă de protecţie>> ori ca <<amendă>>”, se arăta în comunicatul Poliţiei.

Sursa citată menţiona că "noua structură, pe fondul renumelui clanului, a adus eficienţă grupului infracţional, acesta devenind unul dintre cele mai temute din ţară”.

De asemenea, anchetatorii precizau că prin cooptarea unui cunoscut practicant de sporturi de contact de performanţă, în vederea constituirii grupului infracţional organizat, a sporit randamentul acţiunilor de constrângere ori intimidare, exercitate în scopul obţinerii de sume de bani.

"În urma activităţilor de cercetare penală efectuate în cauză a rezultat faptul că, membrii grupului infracţional organizat au acţionat, în principal, pentru constrângerea persoanelor potente financiar, care activau în domeniul imobiliar şi evitau, pe fondul temerilor, sesizarea organelor judiciare. Astfel, în baza unor planuri elaborate şi adaptate fiecărui caz în parte, dar aplicând, în genere, acelaşi modus operandi, membrii grupului infracţional au abordat victimele într-o manieră intimidantă, acestora fiindu-le imputată, de regulă, „îndrăzneala” de a demara proiecte imobiliare fără acordul liderului grupării. Pentru a li se permite continuarea sau finalizarea lucrărilor, membrii grupării le-au pretins acestora veritabile <<taxe de protecţie>>, pentru pretinse prejudicii suferite în urma edificării imobilelor”, arăta Poliţia Capitalei.

Anchetatorii menţionau că victimele au fost constrânse fie prin ameninţare directă, fie prin abordarea persoanelor apropiate victimei şi transmiterea mesajelor din partea liderului grupului infracţional.  De asemenea, au fost folosite şi alte metode intimidante, cum ar fi urmărirea victimei sau a locuinţei acesteia, staţionarea membrilor grupului în faţa imobilelor de locuit ale acestora, deplasarea frecventă a membrilor grupului la şantierele coordonate de către victime.

Totodată, membrii grupării au acţionat şi ca recuperatori de datorii.

"Astfel, suspecţii punctau persoane potente financiar care aveau datorii la terţe persoane sau cărora li se puteau impune, sub diferite alte motive, o datorie. Ulterior, liderul împreună cu membrii grupului infracţional  interveneau în soluţionarea conflictelor identificate şi impuneau, prin constrângere, plata sumelor de bani datorate precum şi a unor comisioane ca urmare a recuperării creanţelor. Totodată, membrii grupului infracţional organizat, sub coordonarea liderului, au acţionat în vederea comiterii infracţiunii de camătă, prin acordarea de împrumuturi băneşti cu dobândă. De multe ori, persoanele aflate în imposibilitatea returnării sumelor de bani împrumutate şi a dobânzilor aferente au fost ameninţate cu acte de violenţă pentru determinarea acestora la plata datoriilor”, anunţa Poliţia Capitalei.

În urma percheziţiilor au fost ridicate sume de bani, arme, înscrisuri cu valoare probatorie, droguri de mare risc (cocaină), dispozitive de stocare şi telefoane mobile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.