Peste 1.500 de persoane protestează, duminică, la ora transmiterii acestei ştiri, la Iaşi, faţă de proiectele Guvernului privind graţierea şi modificarea codurilor penale. Oamenii au pancarte cu mesaje ca ”Nu graţiem infractorii politici” şi scandează lozinci precum ”Nu vă fie frică, Liviu Dragnea pică!”

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ieşenii au venit în Piaţa Unirii duminică, în jurul orei 17.00, cu pancarte pe care sunt mesaje ca ”Nu graţiem infractorii politici”, ”Dragnea şi ai lui, trădădorii neamului”, ”Nu vrem amnistie şi nici graţiere”, ”PSD, ciuma roşie” sau ”Hoţii la închisoare, nu la guvernare”.

Cei mai mulţi dintre protestatari sunt tineri, unii dintre ei având copii, dar şi câini.

Oamenii scandează lozinci precum ”Nu vă fie frică, Liviu Dragnea pică!”, ”Vrem referendum!”, ”DNA, să vină să vă ia!”, ”PSD, partid de hoţi, ticăloşi şi mafioţi!”

Mai multe persoane au ţinut discursuri, participanţii huiduind când au auzit numele lui Liviu Dragnea, al lui Victor Ciorbea, dar şi când s-a vorbit despre Guvern sau PSD.

Oamenii poartă lanterne şi steaguri şi vor să plece în marş spre Prefectură.

La această oră, sunt proteste în mai multe oraşe din ţară, inclusiv în Capitală, dar şi în diaspora.

Protestul are loc cu o zi înainte ca Ministerul Justiţiei să organizeze o dezbatere publică pe tema proiectelor privind graţierea şi modificarea legilor penale. 

Ministrul Justiţiei a anunţat că la dezbatere, programată să înceapă la ora 10.00 sunt aşteptaţi toţi cei care s-au înscris (peste 200 de persoane), lucrările urmând să aibă loc, cel mai probabil, în două serii, din cauza capacităţii limitate a sălii. Jurnaliştii vor avea acces la dezbatere, deşi iniţial urmau să participe doar la o declaraţie de presă după eveniment.

Consiliul Superior al Magistraturii, reunit în plen, în absenţa ministrului Justiţiei, Florin Iordache, a dat, miercuri, aviz negativ proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale. Avizul dat de CSM este unul consultativ.

Pe această temă, preşedintele Klaus Iohannis a declanşat procedura pentru organizarea unui referendum. Preşedintele contestă cele două ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la şapte la trei ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.

În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.