Patru persoane au fost arestate preventiv pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi fraudă informatică după ce au retras ilegal bani din bancomate din Ploieşti şi Târgovişte, toate ale aceleliaşi unităţi bancare, prejudiciul în acest dosar fiind de aproximativ 30.000 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti i-au reţinut joi pe cei patru bărbaţi acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi fraudă informatică, potrivit unui comunicat al DIICOT.

”În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 6 – 7 februarie a.c., inculpaţii au manipulat fraudulos mai multe terminale ATM amplasate pe raza judeţelor Prahova şi Dâmboviţa, folosind instrumente de plată electronică nenominale, preplătite, emise de instituţii financiare din Spania”, se arată în comunicatul DIICOT.

Procurorii spun că în data de 6 februarie, sistemul informatic centralizat al unei unităţi bancare din Ploieşti a înregistrat şase retrageri de numerar din bancomate, fiecare de câte 2.000 de lei, prima fiind efectuată la ora 18.27. Tranzacţiile au apărut ca eşuate, dar în fapt banii au fost scoşi din ATM-uri.

”Suspiciunile de fraudă s-au fundamentat pe faptul că deşi sistemul informatic al băncii a înregistrat tranzacţiile cu status eşuate, în fapt sumele au fost retrase din automatele bancare”, potrivit reprezentanţilor DIICOT Ploieşti.

Cercetările anchetatorilor au arătat că astfel de ”incidente s-au înregistrat şi în municipiul Târgovişte, la bancomate aparţinând aceleliaşi unităţi bancare.

”Astfel, la data de 07.02.2017, în jurul orelor 16.00, procurorii DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti au organizat o acţiune de supraveghere a ATM-urilor unităţii bancare, ocazie cu care au fost depistaţi în zona unui ATM amplasat în municipiul Târgovişte, inculpaţii Sicra Alexandru, Preda Constantin şi Măgureanu Lucian Ionuţ, care utilizau pentru deplasare un autoturism înmatriculat în Spania”, spun procurorii.

Bărbaţii au fost percheziţionaţi iar asurpa lor şi în maşină au fost găsite mai multe carduri emise de o bancă din Spania, înscrise cu coduri PIN, suma de aproximativ 20.000 lei şi telefoane mobile.

Cei trei inculpaţi erau cazaţi într-un hotel din Târgovişte unde anchetatorii au mai descoperiţi încă doi suspecţi, dar şi un alt inculpat, Ocheşoiu Gicu, ”care după ce a fost legitimat, a aruncat un card avut asupra sa în vederea unei eventuale exonerări a răspunderii penale”.

”Prejudiciul cauzat prin activitatea ilicită este de aproximativ 30.000 de lei”, se arată într-un comunicat publicat joi de Poliţia Română.

Joi, Tribunalul Prahova a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Sicra Alexandru, Preda Constantin, Măgureanu Lucian Ionuţ şi Ocheşoiu Gicu pentru o perioadă de 30 de zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.