Un sistem de porţi automate de control la frontieră a fost montat şi este în teste la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Moraviţa, spre Serbia, ca parte dintr-un proiect pilot aflat sub coordonarea Institutului Tehnologic din Austria. Aparatura permite scanarea automată a documentului de călătorie şi a feţei persoanei care trece graniţa, evitându-se contactul cu poliţistul de frontieră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Funcţionalitatea porţilor automate de control este testată, în perioada 8 noiembrie – 15 decembrie, la PTF Moraviţa din judeţul Timiş, potrivit unui comunicat publicat marţi de Poliţia de Frontieră.

Acţiunea face parte din Proiectul de Cercetare Dezvoltare ”FastPass - Fluxul de lucru şi funcţionalitatea porţilor automate de control la frontieră ABC Gates”.

”Durata proiectului este de 48 de luni (2012 - 2016), României, prin Politia de Frontieră revenindu-i rolul, unic în UE, de a asigura infrastructura implementării sistemului ABC gates (Automated Border Control) la frontiera terestră, la PTF Moraviţa”, se arată în comunicat.

Potrivit poliţiştilor de frontieră din Timiş, noua aparatură montată în acest punct de frontieră scanează automat fotografia de pe documentul de călătorie şi faţa persoanei care trece graniţa, evitându-se astfel contactul cu poliţistul de frontieră.

”Scopul este testarea şi furnizarea unei soluţii, pe de o parte pentru a facilita procedurile de control la frontieră pentru cetăţenii de bună credinţă care tranzitează frontierele Uniunii Europene şi pe de altă parte, de a moderniza, accelera şi îmbunătăţi gestionarea frontierelor externe, respectând în acelaşi timp aspectele legate de protecţia datelor şi a vieţii private”, se mai arată în comunicat. 

Acest proiect de cercetare, din care face parte şi Poliţia de Frontieră Română, este coordonat de către Institutul Tehnologic din Austria şi reuneşte reprezentanţi ai industriei producătoare de sisteme şi componente, instituţii de cercetare, universităţi, autorităţi guvernamentale, autorităţi pentru protecţia datelor, precum şi utilizatorii finali, fiind implicaţi 27 de parteneri.

Pentru crearea condiţiilor optime, Poliţia de Frontieră Română, sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne, a colaborat cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal.

Proiectul presupune utilizarea unui sistem automat la frontiera terestră, unic la nivelul Uniunii Europene, pentru verificarea documentelor de călătorie ale persoanelor şi autoturismelor, capturarea live a imaginii faciale, capturarea imaginii faciale din cipul electronic al paşaportului, verificarea imaginii faciale, identificarea şi recunoaşterea automată a numerelor de înmatriculare a autoturismelor şi verificarea acestora prin interogarea unei baze de date.

Participarea călătorilor la aceste teste se va face pe bază de voluntariat, astfel că, în conformitate cu legislaţia naţională este necesar consimţământul cetăţeanului. Datele personale vor fi stocate în baza de date a proiectului numai pe durata testelor, iar după obţinerea şi interpretarea rezultatelor, acestea vor fi şterse.

În punctul de trecere a frontierei Moraviţa rutier se vor regăsi materiale informative despre acest sistem. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.