Poliţiştii constănţeni au început, miercuri, demersurile pentru a pune în executare mandatul de arestare emis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe numele fostul primar al municipiului Radu Mazăre. Oamenii legii vor merge la domiciliul fostului edil, iar dacă nu îl vor găsi atunci vor face demersuri pentru urmărirea acestuia la nivel naţional, iar apoi se poate emite de către instanţă cererea de urmărire internaţională. Radu Mazăre a anunţat la sfârşitul anului trecut că a plecat în Madagascar şi că intenţionează să ceară azil politic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, miercuri, la nivelul IPJ s-a primit sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la emiterea mandatului de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Radu Mazăre.

“Imediat, la nivelul IPJ Constanţa au fost dispuse acele măsuri pentru punerea în executare a respectivului mandat”, a precizat sursa citată.

Concret, oamenii legii vor face verificări la domiciliul lui Radu Mazăre, iar în cazul în care nu va fi găsit acasă atunci se vor face demersuri pentru începerea urmăririi la nivel naţional. După aceea, vor fi efectuate demersuri la instanţă pentru emiterea cererii de urmărire internaţională.

Instanţa supremă a emis, miercuri, mandat de arestare în lipsă pe numele fostului primar al Constanţei Radu Mazăre, care în 30 decembrie, când trebuia să se prezinte la Poliţie în cadrul controlului judiciar, a anunţat că a plecat în Madagascar, unde va cere azil politic.


Decizia instanţei supreme nu este definitivă.

Mandatul de arestare pe numele lui Radu Mazăre a fost emis la solicitarea DNA, care în cererea trimisă instanţei arată: "Constatările făcute de către organele de poliţie dovedesc atât conduita generală, guvernată de rea-credinţă, a inculpatului în raport cu activitatea de supraveghere exercitată asupra sa, dar şi riscul sustragerii acestuia de la răspundere penală prin părăsirea teritoriului ţării (faptul că investigaţiile efectuate de către organele de poliţie au relevat că acesta se află în Republica Madagascar, prezentând relevanţă sub acest aspect, al intenţiei sustragerii acestuia de la răspundere penală)".

Procurorii spun că există suficiente date care arată că Radu Mazăre "s-a ascuns în scopul de a se sustrage de la judecată" şi, de asemenea, există un risc real şi serios ca fostul primar să se sustragă de la răspundere penală. "Acest risc trebuie apreciat inclusiv în raport cu notorietatea politică şi anturajul inculpatului, alcătuit din numeroase persoane care au deţinut funcţii publice importante şi care au fost sau sunt acuzaţi (ori condamnaţi) pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie", mai afirmă procurorii.

Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a plecat în Madagascar la sfârşitul lunii decembrie. Atunci, el trebuia să se prezinte la Poliţia Constanţa, în cadrul controlului judiciar, dar a transmis că a plecat în Madagascar, unde face demersuri pentru a obţine azil politic. El susţine, într-o scrisoare adresată "tuturor autorităţilor interesate din România", că a decis să ceară azil politic în Madagascar pentru că este "o ţintă politică a statului paralel", iar în România nu mai are "nicio şansă să beneficieze de o justiţie corectă, independentă, obiectivă şi imparţială". El mai spune că se va întoarce atunci când în ţară va exista "o justiţie reală". 

În acest document, Mazăre se referă la toate cele patru noi dosare penale deschise în acest an pe numele său, în care are calitatea de suspect sau de inculpat pentru abuz în serviciu sau complicitate la abuz în serviciu, dar şi la celelalte patru dosare penale mai vechi, el susţinând că este nevinovat.

Radu Mazăre, primar al Constanţei timp de trei mandate, este cunoscut pentru vacanţele sale în Brazilia şi în Madagascar, iar anul trecut el şi-a deschis un complex turistic în Madagascar.

În 2012, când era primar al Constanţei, Radu Mazăre anunţa, la întoarcerea dintr-o vacanţă în Madagascar, că a concesionat de la un trib, pe o perioadă de 99 de ani, 1,8 hectare de teren pe malul oceanului, într-un golf în nordul Madagascarului, pentru care ar fi plătit 1 euro pe metru pătrat. El spunea atunci că vrea să construiască acolo un complex pentru iubitorii de sporturi nautice.

În noiembrie 2016, fostul primar al Constanţei le-a vorbit magistraţilor instanţei supreme, la unul din termenele în procesul privind finanţarea cartierului social Henri Coandă, despre investiţiile sale imobiliare în Brazilia şi ]n Madagascar, cu banii lui Elan Schwartzenberg. El a vorbit despre două terenuri în Brazilia, cumpărate în 2007 şi 2008, şi despre "aproximativ două hectare” într-o zonă turistică din Madagascar. Pe terenul din Madagascar a fost ridicat resortul Mantasaly, format din 16 bungalow-uri amplasate pe plajă, restaurant, bar-lounge, SPA şi magazin.

În luna iulie a acestui an, Radu Mazăre a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la patru ani de închisoare cu suspendare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Mamaia, dar decizia nu este definitivă. În acest dosar au fost judecaţi foşti angajaţi din Primărie sau foşti consilieri locali. Instanţa a decis achitarea a 26 de inculpaţi, ceilalţi primind pedepse cu suspendare. În acest dosar, Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, pentru atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. Prejudiciul în această cauză a fost estimat de DNA la aproximativ 114 milioane de euro.

Radu Mazăre mai este judecat şi în alte dosare, acestea aflându-se pe rolul primei instanţei. Astfel, la instanţa supremă este judecat un dosar în care fostul primar al Constanţei este acuzat că a primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte. În acest dosar, mai sunt judecaţi fostul deputat PSD Eduard Martin, asociat al SC Polaris M Holding SRL, şi mai mulţi funcţionari din Primăria Constanţa, precum şi omul de afaceri Sorin Strutinsky.

De asemenea, el este judecat tot la instanţa supremă, împreună cu fratele său, fostul senator Alexandru Mazăre şi omul de afaceri Avraham Morgenstern, în dosarul campusului social Henri Coandă din Constanţa. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Radu Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a lansat, la începutul anului 2011, programul de construire a unor locuinţe modulare grupate în Campusul Social “Henri Coandă”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanţa. În acest context, Avraham Morgenstern i-ar fi dat lui Radu Mazăre 175.000 de euro, pentru că acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei pentru contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Anchetatorii susţin că din cei 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi în contul personal al lui Radu Mazăre şi 80.000 de euro în contul pus la dispoziţie de fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazăre, ambele fiind deschise la o banca din Israel.

Radu Mazăre este judecat la Tribunalul Constanţa într-un alt dosar pentru abuz în serviciu, fiind acuzat de procurorii DNA că ar fi vândut terenuri din Mamaia la preţuri subevaluate, realizând astfel un prejudiciu de peste trei milioane de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.