Liderii sindicali ai poliţiştilor, care au fost la negocieri la Guvern cu ministrul de Interne, Carmen Dan, şi cu cel al Dialogului Social, Gabriel Petrea, au anunţat, la finalul discuţiilor, că nu s-a ajuns la niciun rezultat, susţinând că cei doi miniştri au spus că nu sunt bani şi "au cerut îngăduinţă, dar nu este loc pentru aşa ceva". Ei au mai anunţat că discuţiile vor fi reluate luni, fiind luate în calcul amendamente la OUG 9, pentru majorarea unor sporuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La discuţiile cu ministrul Carmen Dan au participat liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual, Dumitru Coarnă, şi preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu.

La finalul discuţiilor, liderii sindicali au spus că nu s-a ajuns la niciun rezultat, în condiţiile în care cei doi miniştri le-au transmis că nu sunt banii şi au cerut îngăduinţă.

"Am avut o discuţie la Guvern, deşi puteam să o avem la Ministerul de Interne, am vorbit doar cu ministrul de Interne şi cu ministrul Dialogului Social. Am luat punctual revendicările care erau transmise de o săptămană. Ne-au spus că au primit revendicările ieri, iar pe motivul ăsta nu au avut cum să pregătească şi să găsească soluţii. Orice discuţie aveam, se raportau la bani şi în loc să fie de partea noastră, cum au susţinut în declaraţii, practic încercau să ne convingă pe noi că poliţiştii au ingăduintă şi că mai pot suporta în continuare. A spus să nu ne uităm la alte categorii profesionale, că asta a fost în planul lor de guvernare, iar poliţiştii nu erau în programul de guvernare. Cum a putut să permită să ajungă în această situaţie? Cum e posibil că la alte categorii să acorde creşteri, iar noi să asteptăm legea unitară de salarizare?  Dacă este ceva pozitiv în urmă întregii discuţii, este că se va analiza dacă există bani şi posibilitatea să aducă amendamente ca sporul de 75 la sută să urce la 100 la sută şi sporul pentru cei care stau la domiciliu, de 40 la sută. Dar nu e o garanţie, nu e un angajament, au zis că analizează şi să vadă dacă pot să introducă amendamente. Asta ar putea fi maximum posibil. Spuneau de impactul bugetar. Nu m-au convins. Spuneau să asteptăm legea salarizării. Nu m-au convins. Cum pot spune ei că nu au bani pentru noi, dar au bani pentru legea salarizării cu creşteri de nu ştiu câte ori? Nu ştiu ce vor face ceilalţi, încercau să ne convingă că poliţiştii sunt ingăduitori şi suportă multe, dar eu cred că trebuie să le demonstrăm că nu ne oprim aici. Gândiţi-vă că logistica este suportată din banii angajaţilor, pixurile, colile, tot.  Ei vor doar ingăduinţă, dar nu cred că maiieste momentul pentru aşa ceva. Din punctul meu de vedere, nu este suficient ca ministrul să îşi dorească. Trebuie să reuşească. Un ministru puternic spune "ori daţi astea, ori îmi dau demisia", aşa ar fi făcut un ministru puternic", a spus preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu. 

El a mai spus că discuţiile vor fi reluate luni, fiind luate în calcul amendamente la OUG 9, pentru majorarea unor sporuri.

Imediat după anunţul privind rezultatele negocierilor, mitingul poliţiştilor s-a încheiat.

Pe durata manifestaţiei din Piaţa Victoriei, poliţiştii au fluierat, au suflat în vuvuzele şi au fluturat steaguri. Ei au avut pancarte cu caricaturile ministrului de Interne şi cu mesaje precum "Siguranţa poliţistului=siguranţa cetăţeanului", "Vreţi să oferiţi servicii europene cu salarii de 2 bani?" şi "Modernizaţi sediile/posturile de poliţie".

În Piaţa Victoriei a fost amenajată o scenă de unde liderii sindicali li s-au adresat poliţiştilor. "Vă băieţi joc de noi, furaţi ţara. Spuneţi că poliţia nu se află în programul de guvernare? Dar unde este poliţia? Nu sunteţi în stare să aplicaţi o lege unitară pentru toţi bugetarii? Plecaţi acasă dacă nu sunteţi în stare! Rămânem în stradă, protestăm pentru toată poliţia. Împreună putem învinge", a spus vicepreşedintele Mihai Zlat, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC). El i-a acuzat pe reprezentanţii Ministerului de Interne că nu asigură nici logistica necesară poliţiştilor: "Vreţi să intervenim la evenimente în cinci minute? Cu ce, cu maşini de acum 10 ani, 15 ani?".

Mitingul poliţiştilor a început în jurul orei 9.00, în faţa Ministerului Afacerilor Interne, unde participanţii la protest au cântat imnul naţional ”Deşteaptă-te române!” şi au ţinut un moment de reculegere în memoria poliţiştilor căzuţi la datorie. De asemenea, organizatorii protestului au amplasat şi acolo scenă, de pe care liderul sindical Dumitru Coarnă le-a vorbit protestatarilor.

Protestatarii au plecat de la sediul MAI în jurul orei 12.00, mergând în marş până la sediul Guvernului.

Poliţiştii cer majorarea salariilor, eliminarea diferenţelor mari de salarizare dintre agenţi şi ofiţeri, plata sporurilor la nivelul salariului minim brut de 1.450 de lei, şi nu la cel din 2009, precum şi modificarea unor prevederi privind programul de lucru şi repausul săptămânal. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.