Localnicii din Mihăileşti şi pompierii care au intervenit la incendiul izbucnit vineri la un TIR încărcat cu 800 de butelii care au explodat au trăit cu teama că o tragedie similară celei din 2004, petrecută tot la Mihăileşti, se va produce. Oamenii au fugit la marginea localităţii, iar pompierii s-au retras când recipientele cu gaz petrol lichefiat au început să sară în aer.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Incendiul de la Mihăileşti a fost anunţat, vineri, la ora 9.34, când un şofer a sesizat la 112 că vede pe şosea un autotren încărcat cu butelii, căruia îi arde o anvelopă. TIR-ul, care venea dinspre Bucureşti şi mergea spre Suceava, şi-a continuat drumul până în localitatea Mihăileşti, unde şoferul, un bărbat de 37 de ani din Giurgiu, şi-a dat seama de izbucnirea incendiului şi a tras pe dreapta. Alţi şoferi au venit cu extinctoare şi au încercat să îl ajute să stingă incendiul, însă a fost în zadar.

"Am fost la două minute în spate. După ce a luat foc o roată, ne-am dat jos, vreo 10 şoferi am fost, am pus mâna pe extinctoare, am încercat să stingem incendiul, dar nu am reuşit, aşa că ne-am retras. Cred că am fost acolo iniţial vreo zece persoane, toată lumea încerca să facă acelaşi lucru, dar apoi ne-am retras pentru că nu am reuşit. Căldura era foarte mare, eram prea aproape. Apoi a venit Poliţia şi ne-a alungat de acolo", povesteşte Marian Pospai, un şofer martor al incendiului de la Mihăileşti.

La ora 9.49, la locul incendiului au ajuns pompierii. Primele măsuri au fost de evacuare a localnicilor şi de restricţionare a traficului.

Zeci de persoane, între care şi bătrâni greu transportabili, au fost evacuate din case, intervenţia desfăşurându-se cu sprijinul pompierilor, Poliţiei şi al primarului din localitate. 

"Dacă eram mai aproape ne omora. Am auzit o bubuitură, a venit un vecin, m-a anunţat să fug. N-am pe nimeni, sunt singură, dacă era mai aproape ne omora", spune o bătrână.

"A explodat un cauciuc, a luat foc, apoi focul s-a dus la butelii, şoferul nu a putut face nimic, ne-am retras la marginea comunei, ne-am dat seama că explodează. Putea să fie mai rău, ca acum 12 ani, când cu azotatul de amoniu", adaugă un alt localnic.

După ce au evacuat populaţia de pe o rază de 500-700 de metri, pompierii au încercat să intervină pentru stingerea incendiului.  Atunci, buteliile au început să explodeze, pe rând. A fost momentul în care s-a decis ca forţele de intervenţie să facă un pas în spate pentru a nu se produce o tragedie.

Zgomote puternice s-au auzit din minut în minut, iar un nor gros de fum s-a ridicat, putând fi văzut de la kilometri depărtare.

Bucăţi din butelii au sărit şi s-au împrăştiat pe o rază de zeci de metri, ajungând în curţile localnicilor, fără ca vreo persoană să fie rănită.

"Iniţial, a plesnit cauciucul, a luat foc, a scos şoferul un extinctor, au mai oprit două camioane, n-au reuşit să stingă incendiul până să vină pompierii. Iniţial, ieşea doar gazul din câte o butelie şi ardea, apoi au început să explodeze. Toate au explodat pe rând, s-a făcut o flacără de zeci de metri în sus şi, ca la orice explozie, s-au umplut toate curţile de bucăţi de tablă din butelii, au sărit pe case, în curţi, în şanţuri şi chiar la distanţe mari. Au fost evacuate mai multe bătrâne, au intrat în curtea fostului SMA (Societate de Mecanizare Agricolă). Dacă explodau toate buteliile, era o nenorocire ca în 2004", spune Stan Stan, fost primar la Mihăileşti.

Incendiul a fost stins în jurul orei 11.00, însă intervenţia nu a fost finalizată atunci. TIR-ul transporta 800 de butelii, iar cele rămase neexplodate prezentau scăpări de gaze, astfel că riscurile au persistat pentru încă o vreme. Pompierii au intervenit pentru răcirea fiecărui recipient, astfel încât să fie înlăturat definitiv pericolul.

În cele din urmă, în jurul orei 14.00, pompierii au finalizat misiunea, însă două autospeciale au rămas pentru supravegherea zonei, pompierii şi poliţiştii făcând cercetări pentru stabilirea exactă a cauzelor accidentului.

Pompierii care au acţionat la Mihăileşti spun că misiunea de vineri a fost una extrem de riscantă şi de apăsătoare, întrucât şi-au adus aminte de 2004, când şapte colegi de-ai lor au murit în urma exploziei unui camion încărcat cu azotat de amoniu.

"ISU a fost solicitat să intervină pentru stingerea incendiului la un autocamion cu butelii cu GPL. În primele minute s-a luat măsura evacuării populaţiei, cu restricţionarea circulaţiei. Incendiul se manifesta la încărcătură, s-a acţionat de la distanţă cu tunurile, când au început exploziile, Poliţia si pompierii au luat distanţa de siguranţă. Şansa a făcut ca dispozitivul de siguranţă al buteliilor să reziste, astfel încât în momentul exploziei au zburat în sus şi nu în laterale. Intervenţiile la TIR-uri încărcate, şi mai ales la Mihăileşti, ne aduc aminte de tragedia din 2004, când ne-am pierdut şapte colegi. Astăzi a fost extraordinar de dificil, pericol foarte mare, fiecare pompier a simţit ceva deosebit", spune George Creţu, purtătorul de cuvânt al ISU Buzău.

De altfel, tocmai din aceste motive, reprezentanţii ISU au luat decizia ca pompierii care au intervenit la Mihăileşti să fie consiliaţi psihologic, la întoarcerea în unitate.

Procurorii de la Parchetul Tribunalului Buzău au deschis un dosar penal pentru distrugere din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, iar poliţiştii verifică legalitatea transportului.

La locul accidentului se intervine, vineri seară, pentru ridicarea autotrenului ars şi a resturilor de pe şosea, traficul pe DN 2 (E 85) fiind blocat până la ora 17.30 între oraşele Urziceni şi Buzău.

La Mihăileşti, în 24 mai 2004, o explozie s-a produs la un camion încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu. Iniţial, camionul a ieşit de pe şosea într-un şanţ, iar apoi focul a cuprins cabina. În scurt timp, flăcările s-au extins şi au cuprins sacii cu azotat de amoniu. Exact atunci când pompierii au ajuns acolo şi se pregăteau să stingă incendiu, s-a produs o explozie devastatoare. În urma deflagraţiei, au murit 18 oameni, între care şapte pompieri şi doi jurnalişti, iar 13 oameni au fost răniţi. La locul accidentului s-a format un crater imens, de circa şapte metri diametru.

Incendiul de vineri s-a produs la o distanţă de aproximativ 450 de metri de locul deflagraţiei din 2004.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.