Procurorii DIICOT Maramureş au făcut, miercuri, 18 percheziţii pe raza judeţului pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de contrabandă. Prejudiciul estimat până în prezent se ridică la aproape 1,5 milioane de lei, iar anchetatorii au confiscat peste o sută de mii de ţigări şi 19 maşini utilizate la transportul acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit DIICOT, în perioada februarie 2016 – septembrie 2017, membrii unui grup infracţional organizat au traficat numeroase cantităţi de produse accizabile din tutun provenite din spaţiul extracomunitar  (Ucraina) prin introducerea lor frauduloasă în ţară, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal.

”Pe parcursul urmăririi penale desfăşurate până la această dată, în cauză a fost ridicată de la membrii grupării cantitatea totală de 126.443 pachete de ţigări de diferite sortimente, traficate din Ucraina, prejudiciul produs bugetului de stat însumând valoarea totală de 1.450.000 lei (incluzând accize, TVA şi taxe vamale). Totodată, până la această dată, au fost ridicate şi indisponibilizate 19 autoturisme folosite de către membrii grupului infracţional în activităţile ilicite de transport a ţigărilor provenite din contrabandă”, anunţă DIICOT.

   Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a rezultat că grupul infracţional a procurat cu sprijinul direct al unor cetăţeni ucraineni, introducerea ilicită în România a numeroase cantităţi de ţigări din spaţiul extracomunitar, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal.

 Activitatea grupării era organizată de aşa manieră astfel încât să permită o sincronizare perfectă între diferitele secţiuni ale grupării, reprezentate de persoanele cu atribuţii de preluare şi de transport al produselor traficate direct din frontieră, de persoanele cu atribuţii în depozitarea temporară a acestora la diferite locaţii de pe raza judeţului Maramureş şi de către membrii grupării cu rol în coordonarea, transportul, supravegherea traseelor de deplasare înspre beneficiari şi în livrarea efectivă la destinaţie.

În urma acţiunii au fost descoperite şi ridicate în vederea confiscării sute de pachete de ţigări de provenienţă ucraineană, 12.000 euro si peste 14.000 lei, telefoane mobile şi cartele de telefonie mobilă pentru reţele ucrainene şi româneşti precum şi înscrisuri care atestă implicarea celor în cauză în activităţi infracţionale.

În cauză se efectuează cercetări faţă de 24 de suspecţi, existând indicii în vederea extinderii ulterioare şi cu privire la alţi prezumtivi participanţi.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.