Toate aeronavele EC 135 rămân la sol, după prăbuşirea elicopterului SMURD Iaşi, aflat în misiune în Republica Moldova, iar Ministerul Afacerilor Interne a pus la dispoziţia anchetatorilor moldoveni poliţişti care ar putea ajuta în ancheta privind accidentul aviatic, a declarat joi purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Elicopterul prăbuşit în Republica Moldova este de tip EC 135, cu număr de înmatriculare 347, fabricat în august 2014, iar ultimă inspecţie tehnică periodică a avut loc în februarie 2016, a spus Monica Dajbog.

Ea a precizat că, după accidentul aviatic, s-a luat decizia ca toate aeronavele EC 135 să rămână la sol. 

Celula de criză convocată la MAI rămâne în legătură cu autorităţile din Republica Moldova implicate în cercetarea accidentului aviatic.

Cercetarea la faţa locului este coordonată de procurorul general interimar şi de adjunctul şefului Poliţiei din Republica Moldova.

Ministerul Afacerilor Interne l-a informat pe premierul Dacian Cioloş de producerea accidentului şi a dispus ca Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţi de Urgenţă, să meargă în Republica Moldova, a precizat Dajbog.

„Ministrul Petre Tobă a pus la dispoziţia autorităţilor din Republica Moldova resurse ale Poliţiei Române, pentru participarea la cercetarea împrejurărilor accidentului aviatic”, a mai spus purtătorul de cuvânt al MAI.

Potrivit unor surse din MAI, se aşteaptă o decizie a autorităţilor din Republica Moldova pentru ca echipe din România să asigure cercetarea la faţa locului. Două aeronave sunt pregătie să plece cu echipa de poliţişti şi specialişti în accidente aviatice în Republica Moldova.

Elicopterul SMURD s-a prăbuşit, joi, la aproximativ 100 de metri de o pădure din raionul Cantemir din Republica Moldova. Toate cele patru persoane aflate la bordul elicopterului SMURD Iaşi, pilotul copilotul, medicul şi asistentul medical, şi-au pierdut viaţa. 

Pilotul avea o vastă experienţă, având pe elicopter 4.181 ore de zbor, iar copilotul de 1.480 de ore de zbor. Medicul avea o experienţă de cinci ani pe elicopterul SMURD, iar aistentul medical de 11 ani, a mai spus Dajbog.

Un dosar care vizează prăbuşirea elicopterului SMURD în Republica Moldova a fost înregistrat, joi, la Secţia Militară a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o echipă de procurori români urmând să plece spre locul prăbuşirii, în vederea efectuării unor investigaţii ale cauzei accidentului.

"La data de 2 iunie 2016, s-a constituit un dosar penal la nivelul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, dosar ce a fost preluat de către Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), privind accidentul aviatic petrecut în cursul zilei de astăzi (joi, n.r.) în localitatea Haragîş. Republica Moldova, când, în urma prăbuşirii unui elicopter SMURD aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, s-a înregistrat decesul a patru persoane, care se aflau la bordul aeronavei", se arată într-un comunicat al PICCJ.

Potrivit procurorilor, cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

O echipă mixtă formată din procurori militari şi specialişti criminalişti urmează să se deplaseze în Republica Moldova, pentru a colabora cu autorităţile judiciare din această ţară, mai scrie în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.