Incendiul izbucnit la rampa temporară de gunoi din zona Pata Rât a fost stins, luni, de pompierii clujeni după o intervenţie de 19 ore, însă la faţa locului au mai rămas echipaje pentru a supraveghea situaţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pompierii clujenii spun că a fost o intervenţie dificilă, pentru că focarele au fost în profunzime.

”Intervenţia a durat aproximativ 19 ore şi am intervenit cu şase autospeciale, plus două buldoexcavatoare. A fost o intervenţie dificilă deoarece focarele au fost în profunzime. Au intervenit la faţa locului 20 de pompieri care au au folosite câteva sute de tone de apă pentru a lichida incendiul. La faţa locului va mai rămâne au autospecială pentru a supraveghea situaţia”, a declarat Andrei Biriş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj.

Deşeurile menajere de pe o suprafaţă de pe 1.500 de metri pătraţi au ars toată noaptea, iar fumul gros a ajuns până la terminalele Aeroportului Internaţional Cluj, aflat la mai puţin de un kilometru de rampă.

Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) au mers la faţa locului atât duminică seară cât şi luni dimineaţă pentru a lua probe, declarând că nu există un pericol iminent de poluare a aerului.

Totuşi, reprezentanţii APM au trimis probe şi la Bucureşti pentru a se stabili dacă aerul a fost poluat cu substanţe toxice.

Dorin Mureşan, administratorul rampei de gunoi, a afirmat că deşeurile nu sunt toxice, dar că are suspiciunea că focul a fost pus intenţionat, în condiţiile în care recent a interzis accesul persoanelor neautorizate în acest loc, mulţi localnici venind să caute prin deşeuri.

Incendiul de la rampa temporară de gunoi din zona Pata Rât a izbucnit duminică seară, fără să fie înregistrate persoane rănite.

Poliţiştii au deschis un dosar penal in rem pentru distrugere din culpă în acest caz.

Rampa temporară de gunoi de la Pata Rât are o suprafaţa totală de 5.000 de metri pătraţi, iar pe ea se află 13 tone de deşeuri menajere, strânse din 25 de comune clujene.

În luna mai, un alt incendiu a izbucnit în zona Pata Rât, pompierii intervenind mai bine de 36 ore pentru lichidarea focului.

Rampa de gunoi de la Pata Rât este una temporară, amenajată în apropierea vechii rampe care este închisă de mai mulţi ani. La Cluj, urmează să se construiască un centru de management integrat al deşeurilor, proiectul fiind cu fonduri europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.