Comisarii de la Protecţia Consumatorilor Galaţi au dat, în luna mai, amenzi de 14.000 lei comercianţilor de jucării pentru diverse abateri de la legislaţie, în special privind etichetarea, oprind temporar de la vânzare 139 de astfel de jucării, în valoare de 2.707 lei, în urma unei acţiuni tematice de verificare a modului de asigurare a securităţii utilizatorilor de jucării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisarii CJPC Galaţi au desfăşurat, în perioada 8 mai - 19 mai, o acţiune tematică de verificare a modului de asigurare a securităţii utilizatorilor de jucării, fiind controlaţi şapte operatori economici, la toţi constatându-se abateri, potrivit unui comunicat transmis, luni, de conducerea instituţiei.

Potrivit sursei citate, 55 % dintre jucăriile controlate au prezentat abateri de la legislaţia în domeniul protecţiei consumatorilor. Astfel, la toţi operatorii economici, au fost găsite expuse spre comercializare jucării, importate din afara Uniunii Europene, care nu aveau declarate denumirea comercială/marca şi adresa importatorului din România sau UE.

De asemenea, doi operatori economici aveau expuse spre comercializare jucării, importate din China, la care nu sunt respectate în totalitate cerinţele generale de siguranţă, mai ales cele de etichetare, prevăzute de HG 74/2011 cu modificările aduse de HG 1075/2012. Astfel se comercializau diverse jucării import China acestea prezentând pe etichete traduceri incomplete în limba română ale informaţiilor privind modul de utilizare sau ale avertismentelor generale. Au fost constatate şi alte abateri de la legislaţia privind protecţia consumatorilor, cum ar fi: lipsa afişării preţurilor, precum şi neafişarea la loc vizibil a denumirii unităţii, a codului unic de înregistrare la Registrul Comerţului, din care să rezulte obiectul de activitate al societăţii pentru care este autorizată să funcţioneze.

Astfel, au fost dispuse măsuri de oprire temporară de la comercializare a 139 de produse în valoare de 2.707 lei, care prezentau abateri de la legislaţia în domeniu. Totodată, pentru abaterile constatate au fost aplicate şase amenzi contravenţionale în suma totală de 14000 lei şi un avertisment.

Conducerea CJPC Galaţi a transmis şi un set de recomandări pentru consumatori. Astel, aceştia sunt sfătuiţi să verifice existenţa marcajului CE care certifică produsul ca fiind sigur, conform cu legislaţia în vigoare; să verifice existenţa denumirii şi a datelor de identificare a producătorului, importatorului sau reprezentantului autorizat şi existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, traduse în limba romană; să aleagă o jucărie specifică vârstei copilului, conform categoriei de vârsta înscrisă pe etichetă; să nu permită copiilor de vârsta mică să utilizeze jucăriile fraţilor mai mari; să evite achiziţionarea jucăriilor care au muchii tăioase, piese uşor detaşabile de dimensiuni reduse care pot fi înghiţite sau din materiale textile/fibre ce pot produce sufocare; să nu achiziţioneze jucării care conţin elemente detaşabile din magneţi permanenţi ce ar putea fi înghiţiţi; la jucăriile alimentate electric: dacă sunt branşate direct la reţea, să verifice starea cablului şi prizelor; dacă jucăria utilizează un transformator/redresor, să verifice ca acesta să furnizeze o tensiune mai mică de 24 V. Este indicat că părinţii să supravegheze copiii atunci când se face alimentarea la curentul electric a jucăriei şi să nu lase la îndemâna copiilor o jucărie spartă care nu mai respectă cerinţele de securitate.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.