Incendiul de la rampa de gunoi temporară din Cluj nu a fost stins după mai bine de 12 ore de la izbucnirea acestuia, dar este sub control, fără posibilitatea de a se extinde, potrivit pompierilor, Agenţia pentru Protecţia Mediului dând asigurări că fumul degajat nu prezintă risc de poluare. Poliţia a deschis un dosar penal pentru distrugere din culpă în acest caz.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Incendiul izbucnit duminică seară, în urmă cu aproape 12 ore, la rampa de gunoi temporară din Pata Rât, judeţul Cluj, arde mocnit la ora transmiterii acestei ştiri, fără a exista pericolul ca acesta să se extindă, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj.

În total au ars deşeuri menajere de pe o suprafaţă de peste 1.500 de metri pătraţi, adică aproape un sfert din rampa de gunoi.

În primă fază, imediat după izbucnirea incendului, ISU Cluj a intervenit la faţa locului cu patru autospeciale, pompierii fiind ajutaţi şi de către administratorul rampei, care a trimis în zonă mai multe buldoexcavatoare care să faciliteze accesul la focare.

Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului s-au deplasat la faţa locului atât duminică seară cât şi luni dimineaţă pentru a lua probe, declarând că nu există un pericol iminent de poluare a aerului.

”Am fost aseară acolo cu colegii de la Situaţii de Urgenţă şi am prelevat mai multe probe de la faţa locului pe care le-am trimis pentru analiză la Bucureşti. În această dimineaţă alte probe au fost luate de la locul incidentului. Situaţia nu este mai gravă decât în luna mai, la precedentul incendiu din Pata Rât. După părerea mea nu există un risc imediat de poluare cu substanţe toxice, dar vom şti mai multe după ce vin rezultatele analizelor”, a explicat directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj, Grigore Crăciun.

Dorin Mureşan, administratorul rampei de gunoi, a explicat că deşeurile nu sunt toxice, dar că are suspiciunea că focul a fost pus intenţionat, în condiţiile în care recent a interzis accesul persoanelor neautorizate în acest loc, mulţi localnici venind să caute prin deşeuri.

”La faţa locului s-a deplasat o echipă care a deschis un dosar penal cu privire la săvârşirea infracţiunii de distrugere din culpă in rem. De asemenea, administratorul rampei de gunoi a depus şi el o plângere”, a explicat purtătorul de cuvânt al Inpsectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, Carmen Jucan.

Rampa temporară de gunoi de la Pata Rât are o suprafaţa totală de 5.000 de metri pătraţi, iar pe ea se află 13 tone de deşeuri menajere, strânse din 25 de comune. În luna mai, un alt incendiu a izbucnit în zona Pata Rât, pompierii intervenind mai bine de 36 ore pentru lichidarea focului, fără să fie înregistrate victime.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.