Patru bărbaţi din comuna Gura Teghii, judeţul Buzău, sunt cercetaţi de poliţişti după ce, la începutul lunii septembrie, împreună cu un al cincilea, au omorât un exemplar de brun urs. În timpul acţiunii de braconare a ursului, unul dintre bărbaţi a fost rănit, iar apoi victima a fost dusă de ceilalţi în mijlocul comunei, ei declarând că a fost atacată de urs, în timp ce se îndrepta spre casă. Bărbatul este internat şi în prezent la un spital din Braşov.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 11 septembrie, autorităţile buzoiene anunţau că un bărbat de 55 de ani a fost atacat, în localitatea Gura Teghii, de o ursoaică, rănile fiind foarte grave. Declaraţiile victimei şi ale câtorva persoane care se aflau în jurul său la momentul venirii ambulanţei au fost că un urs l-a atacat pe bărbat în timp ce se îndrepta spre casă. Victima a a fost transportată la un spital din Braşov, unde este internată şi acum.

Poliţiştii au început cercetări în acest caz şi au stabilit modul în care s-au desfăşurat lucrurile, în realitate. De fapt, victima şi alţi 4 vecini, cu vârste între 37 şi 55 de ani, au amplasat laţuri în localitate, cu gândul de a prinde animale sălbatice. Într-una dintre capcane s-a prins o ursoaică. Noaptea, cei 5 ar fi mers lângă animal, însă ursoaica l-a atacat pe unul dintre bărbaţi. În cele din urmă, buzoienii ar fi ucis animalul, apoi l-ar fi luat pe bărbatul rănit şi l-ar fi dus pe marginea drumului, sunând la 112 şi anunţând că acesta ar fi fost atacat de urs în acel loc.

"Ieri, 21 septembrie, poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Buzău, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale, au efectuat 5 percheziţii domiciliare, în comuna Gura Teghii, în cadrul unui dosar penal de braconaj cinegetic. Activităţile s-au desfăşurat în baza mandatelor de percheziţie emise de Judecătoria Pătârlagele. Cercetările vizează patru localnici, cu vârste cuprinse între 37 şi 55 de ani, care, la data de 11 septembrie a.c., ar fi braconat un exemplar de urs brun, context în care unul dintre aceştia ar fi fost rănit de animalul capturat. În baza mandatelor de aducere, persoanele cercetate au fost conduse la sediul poliţiei, pentru audieri şi, în funcţie de probatoriul administrat, vor fi dispuse măsuri legale", se arată într-un comunicat remis de IPJ Buzău.

În urma mai multor percheziţii făcute de poliţişti la locuinţele celor suspectaţi de braconaj, au fost găsite numeroase laţuri şi alte lucruri folosite pentru prinderea animalelor, dar şi droguri de risc - cannabis.

"În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, 18 laţuri metalice, 10 cuţite, două ferăstraie metalice, un topor, două raniţe textile, toate cu depuneri de substanţă brună roşcată, o blană de urs cu craniu, o blană de vulpe, 146 de grame de substanţă vegetală uscată şi seminţe, susceptibile a avea efecte psihoactive, două grindere şi două pipe”, arată sursa citată.

Cei patru bărbaţi au fost ridicaţi de anchetatori şi duşi la audieri, în timp ce bărbatul de 55 de ani rănit în timpul acţiunii de braconaj este în continuare internat în spital. Poliţiştii continuă cercetările, urmând să stabilească măsurile ce vor fi luate împotriva braconierilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.