O broască ţestoasă din Marea Mediterană a fost găsită, marţi, de un pescar pe plaja de la Vadu, specialiştii spunând că a fost atrasă în Marea Neagră de curenţii calzi, însă nu a avut cu ce să se hrănească, iar dacă o prindea iarna aici ar fi murit. Ţestoasa a fost dusă la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, încercându-se relocarea sa în zona de origine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa, Adrian Bîlbă, a declarat că marţi dimineaţă a fost sunat de un pescar care a anunţat că a găsit pe plaja de la Vadu o broască ţestoasă de mari dimensiuni.  

El a mers în zonă, unde a găsit broasca ţestoasă, stabilind că aceasta este din specia Caretta-Caretta, fiind denumită şi “cap de buştean”. 

“Zonă nativă cea mai apropiată pentru ţestoasă este Insula Zakynthos din Grecia, unde este şi o rezervaţie şi unde se reproduc. O broască care poate ajunge în medie până la 200-300 kilograme, dar sunt şi exemplare care ajung  la 500 de kilograme şi până la doi metri în diametru. Este broasca cea mai comună mărilor şi oceanelor, înoată chiar cu 40 de kilometri la oră. Când ajunge la dimenisuni mari părăseşte şi Marea Mediterană, mergând în Oceanul Atlantic, în zona Mării Sargaselor”, a afirmat directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii.

El a precizat că broasca a ajuns aici păcălită de curenţii calzi din Marea Neagră şi cel mai probabil este nemâncată de mai mult timp pentru că nu a avut cu ce se hrăni.

“A fost păcălită de curenţii şi apele calde ale Mării Negre, a urcat spre nord, însă biologia ei nu corespunde acestei zone. Probabil că nu s-a putut hrăni de cât timp este în Marea Neagră, am constatat că are un aspect distrofic. Nu are cum să se hrănească cu fundul ăsta nisipos al Mării Negre şi cu apele astea foarte tulburi unde nu vede mai nimic, are nevoie să găsească crustacee, moluşte”, a precizat Adrian Bîlbă.

El a mai spus că dacă iarna o prindea în Marea Neagră broasca ţestoasă nu ar fi supravieţuit deoarece are nevoie ca apa să aibă peste 18 grade, iar în curând această temperatură va scădea.

Broasca ţestoasă a fost adusă la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, pusă într-un bazin şi hrănită. Conducerea complexului a luat legătura cu mai multe ONG-uri de mediu, căutând soluţii pentru relocarea acesteia în mediul natural.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.