Trei persoane, acuzate că au răpit o fată de 12 ani din judeţul Bacău şi doi bărbaţi şi i-au obligat să muncească la stână, ameninţându-i, au fost arestate. Ele sunt cercetate pentru trafic de minori şi trafic de persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Grezciuc Benone, Grezciuc Marian şi Negrea Ioan, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori şi trafic de persoane.

”Ȋn cauză există suspiciunea rezonabilă că în  perioada mai - iunie  2017 inculpaţii Grezciuc Benone,  Grezciuc Marian împreună cu un alt suspect, au recrutat, prin răpire sau inducere în eroare, un număr de  trei victime  pe care ulterior le-au transportat şi transferat către inculpatul Negrea Ioan, în scopul exploatării”, anunţă DIICOT.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Potrivit procurorilor, Negrea Ioan a primit cele trei victime, doi bărbaţi şi o fată de 12 ani, pe care le-a adăpostit şi le-a exploatat, prin aservire şi supunerea la executarea, în mod forţat, de munci  specifice în  cadrul  stânii  pe care o deţine.

”În fapt, s-a reţinut că inculpatul Negrea Ioan  este  proprietarul unei stâni de oi situate în comuna Stânceni, judeţul Mureş.  Criza  forţei  de  muncă  în  domeniul  zootehnic  l-a determinat  pe acesta să apeleze la coinculpatul Grezciuc Benone, domiciliat în comuna Gura Văii, judeţul Bacău în scopul  de a-i « procura» persoane  pe care să le folosească la prestarea, în mod forţat  şi  gratuit,  de  munci  specifice  la stâna pe care o deţine”, spun procurorii.

Procurorii povestesc că, în 10 iunie 2017,  Greszciuc Marian şi unchiul său Grezciuc Benone au răpit-o pe fata de 12 ani în timp ce se afla cu turma de oi la păscut, în zona pădurii din localitatea Gura Văii, Bacău, şi au dus-o în judeţul Mureş.

”Deşi minorul şi-a manifestat dorinţa de a se întoarce acasă, inculpatul Negrea Ioan nu a întreprins niciun  demers în acest sens, profitând de faptul că victima nu putea pleca singură de la stână, datorită vârstei fragede şi datorită faptului că se afla într-o zona izolată de munte”, arată procurorii în rechizitoriu.

De asemenea, suspecţii au cerut unui bărbat să meargă la cosit două zile urmând a fi remunerat cu suma de 140 lei pentru munca prestată. Bărbatul a acceptat şi, după ce s-a urcat în maşină, a primit băuturi alcoolice. După ce a adormit a fost transportat la aceeaşi stână din judeţul Mureş.

”În momentul în care  s-a trezit, victima a aflat  de  la inculpatul  Negrea  Ioan  că  fusese adus de către inculpatul Grezciuc Benone pentru a desfăşura activităţi specifice la stână.  Ȋntrucât persoana vătămată şi-a manifestat dorinţa de a se întoarce acasă, inculpatul  Negrea Ioan i-a cerut  să lucreze pentru el două săptămăni însă în cursul aceleiaşi zile, profitând de  plecarea  inculpatului,  victima a fugit  de la stână.  Persoana vătămată a mers pe jos, iniţial  prin pădure,  iar  ulterior  pe un drum comunal  peste  13 kilometri până în localitatea Stânceni. Pentru  că  nu  avea bani asupra sa, victima  a  mai mers pe jos încă 17 kilometri, până în gara din localitatea Topliţa, unde a luat trenul către municipiul Oneşti  iar de acolo s-a deplasat pe jos încă aproximativ 13 kilometri, pană în localitatea de domiciliu”, arată procurorii.

Totodată, Grezciuc Benone împreună cu un alt suspect, a răpit un bărbat de 59 de ani de la o stână din Bacău, i-au legat mainile, l-au urcat cu forţa într-o căruţă deposedând-l şi de telefonul mobil.

”Ulterior, inculpaţii au transportat victima cu o căruţă, până într-un punct unde aştepta un autoturism în care se aflau trei persoane de sex masculin. Când au ajuns aproape de maşină, inculpatul Grezciuc Benone a dezlegat victima şi împreună cu celălalt suspect, l-au introdus in mod fortat în autovehicul. Ulterior, cele trei persoane au transportat victima la o stână de pe raza comunei Nicolae Bălcescu, judeţul Bacău, iar în momentul în care victima a insistat să fie lăsată să plece aceasta a fost amenintată cu moartea”, explică procurorii.

Persoana vătămată a lucrat aproximativ o săptămână  la respectiva stână, ”împotriva voinţei sale, fără a fi plătit şi fiind supravegheat permanent”.

După această perioadă, bărbatul a fost dus la stâna din judeţul Mureş unde ”a lucrat la stâna inculpatului Negrea Ioan împotriva voinţei sale şi fără a fi plătit aproximativ trei săptămâni, timp în care a fost adusă în stare totală de aservire”.
”Ulterior, victima a fost transportată de către inculpaţi într-o altă stână de pe raza judeţului Sibiu unde aceasta a povestit proprietarului stânei faptul că a fost răpit şi supus la muncă in mod fortat iar aceasta aflând despre activitatea ilicită, l-a  ajutat să revină la domiciliu”, arată DIICOT.

Tribunalul Bacău a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor trei suspecţi.

Potrivit DIICOT, în cauză se efectuează cercetări şi faţă de alte persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.