Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis duminică, pentru judeţul Bihor, o avertizare hidrologică Cod Portocaliu, valabilă până la ora 23:00, fenomenele vizate fiind scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare, pe râul Holod, afluent al Crişului Negru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis pentru judeţul Bihor, o avertizare hidrologică – Cod Portocaliu, valabilă azi, 23.06.2024, până la ora 23:00, fenomenele vizate fiind scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare, pe râul Holod, afluent al Crişului Negru”, anunţă Institutul într-un comunicat.

Pentru prevenirea şi diminuarea efectelor fenomenelor hidrologice periculoase, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” vine cu mai multe recomandări pentru populaţia din zona vizată de Codul Portocaliu:

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

* Construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;

* Curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

* Nu aruncaţi la întâmplare resturi menajere şi vegetale în albiile apelor curgătoare. Pe timpul producerii inundaţiei:

* Respectaţi recomandările transmise la radio sau televizor de autorităţi;

* Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi; dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare;

•În cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare;

* Decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică. Deconectaţi aparatele electrice. Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă;

* Întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze;

* Încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă;

* Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite. Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, respectaţi pe cât posibil următoarele reguli:

* Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 centimetri înălţime;

* Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 centimetri apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 centimetri apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 centimetri, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.