Autorităţile române au capturat, în prima jumătate a acestui an, aproape 75 de milioane de ţigări de contrabandă, în valoare de aproximativ 45 de milioane de lei. Potrivit unui comunicat de presă al British American Tobacco, cele patru operaţiuni SCUT desfăşurate de către ANAF prin autoritatea vamală, acţiunile Poliţiei de Frontieră, intensificarea controalelor desfăşurate de Poliţia Română şi finalizarea unor dosare importante de criminalitate organizată de către DIICOT au determinat scăderea pieţei ilicite în prima jumătate a lui 2017.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile au împiedicat zilnic ca peste 20.000 de pachete de ţigări de contrabandă să ajungă pe piaţa neagră din România, adică echivalentul consumului total al unui oraş de circa 100.000 de locuitori.

Cu toate acestea, impactul contrabandei asupra încasărilor la bugetul de stat este în continuare semnificativ, fiecare punct procentual de piaţă neagră însemnând aproximativ 40 milioane euro neîncasaţi de către stat sub formă de taxe şi accize.

"Deşi în prima jumătate a lui 2017 nivelul contrabandei a scăzut cu 1,3 pp faţă de finalul anului trecut, ajungând la 15,5%, suntem încă departe de media europeană de 9%. Contrabandiştii răspund eforturilor intensificate ale autorităţilor cu metode din ce în ce mai surprinzătoare de forţare a graniţelor, încurajaţi de profiturile mari pe care le aduce traficul ilegal”, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice al British American Tobacco România.

Campania "Stop Contrabanda” a fost martora diversificării şi îmbunătăţirii tehnicilor inedite folosite de traficanţi pentru introducerea ilegală a ţigărilor în ţară. Pachetele de ţigări sunt ascunse în saci de făină şi bidoane de detergent lichid, baxurile de ţigări sunt transportate peste Prut folosind lansete de pescuit şi deltaplane, sunt dosite în caroseria autoturismelor, sau ascunse în trenuri de marfă şi chiar în nave sub pavilion străin.

O altă sursă de îngrijorare este apariţia pe piaţa neagră a ţigărilor ”fabricate” în casă şi aşa-zisele ”fabrici” ilegale de ţigări aflate în subsolul blocurilor.

Din cauza accesului facil la produse de contrabandă, România a ocupat în 2016 un alarmant loc 6 la nivelul Uniunii Europene ca volum de ţigări de contrabandă consumate, potrivit unui studiu KPMG realizat pentru think-tankul britanic Royal United Services Institute. În urma aceluiaşi studiu, 83% dintre românii intervievaţi au primit oferte de ţigări de contrabandă chiar pe stradă, cu 40% mai mult decât media europeană, ceea ce dovedeşte îndrăzneala tot mai mare a traficanţilor de ţigări, încurajată de profitabilitatea ridicată şi riscurile reduse, precum şi nevoia de intensificare a eforturilor autorităţilor pentru combaterea fenomenului, se arată în comunicatul citat.

Potrivit aceleiaşi surse, România este una dintre cele mai afectate ţări din Uniunea Europeană, a doua din Europa de Est, după Polonia, nivelul pieţei negre din România fiind mult peste media europeană de 9%, iar regiunea cea mai afectată de contrabanda cu ţigări rămâne în continuare Nord-Estul ţării. Aici se află graniţele cu Ucraina şi Republica Moldova, principalele ţări de origine pentru ţigările de contrabandă ce ajung sa fie consumate în România. De asemenea, traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ trei miliarde de lei). Bugetul de stat pierde circa 50 de milioane de euro lunar din cauza pieţei negre. Pentru fiecare procent adăugat pieţei ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 de milioane de euro. În ultimii 7 ani ( 2010-2016 ) statul român a pierdut 4,8 miliarde de euro ( aprox. 21,6 miliarde de lei), iar între 2011 şi 2016 piaţa neagră a crescut cu 27%.

Fiecare container de ţigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de ţigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane şi chiar activităţi teroriste, se mai menţionează în comunicatul citat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.