Peste 140 de gospodării din comuna doljeană Greceşti au fost inundate în urma ploilor, în această zonă înregistrându-se peste 100 de litri de apă pe metru pătrat, a anunţat Administraţia Bazinală de Apă Jiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Administraţia Bazinală de Apă Jiu a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că echipele instituţiei sunt în teren de mai bine de 20 de ore şi intervin pentru diminuarea efectelor inundaţiilor, fie direct, pe parcursul nopţii, fie au asigurat sprijin autorităţilor locale în zonele afectate.
 
“În prezent, cea mai afectată localitate (judeţul Dolj) este UAT Grecesti, cu satele Greceşti, Busu, Gropanele, unde într-un interval de 30 de minute s-au înregistrat peste 100 l/mp. Aici s-au înregistrat precipitaţii abundente într-un interval scurt de timp, scurgeri de pe versanţi şi revărsarea pârâului Raznic, peste 140 de gospodării fiind inundate. Drumul DJ 606 B, între satele Greceşti şi Busu, a fost inundat pe circa doi kilometri, iar circulaţia a fost întreruptă în cursul serii. În satul Gropanele, un pod peste pârâul Mascot (afluentul Raznicului) a fost avariat”, a precizat Administraţia Bazinală de Apă Jiu. 
 
 
În satul Raznic, comuna Scaesti, şi în satele Raşnicul Oghean şi Corniţa, comuna Cernăteşti, s-a intervenit pentru supraînălţarea malurilor pârâului Raznic cu saci de nisip. 
 
“În prezent vârful de viitură s-a propagat pe sectorul sat Raznic – sat Cernăteşti, iar începând de la ora 1.00 noaptea cotele au început să scadă atât pe pârâul Raznic, cât şi pe afluentul acestuia pârâul Mascot. În localitatea Cleanov, judeţul Dolj, au fost inundate două case şi curţile a opt gospodării. În localitatea Şopot, comuna Şopot, pe pârâul Mereţel, de pe malul stâng în aval şi în amonte de podul din zona stadionul, s-a intervenit cu 800 de saci cu nisip pentru a supraînălţarea malului. Cauzele au fost precipitaţii abundente, scurgeri de pe versanţi şi accesul apei din albia pârâul Desnăţui, prin reţeaua de evacuare a apei pluviale (prin intermediul unor tuburi din beton, neprevăzute cu clapet) spre gospodării”, a explicat Administraţia Bazinală de Apă Jiu. 
 
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj a transmis că pentru gestionarea situaţiei în comunele Greceşti (cu satele Busu, Gropanele, Busuleţ, Greceşti) şi Sopot (sat Sopot) au intervenit peste 55 de pompieri cu 6 autospeciale şi 7 motopompe, 17 jandarmi, personal din cadrul Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi personal din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu. 
 
“În comuna Greceşti, localitatea Gropanele, pârâul Maşcot a distrus parţial un pod, iar mai multe gospodării au rămas izolate, accesul făcându-se doar pietonal, fiind evacuate preventiv peste 17 persoane. În comuna Sopot, pârâul Mereţel a ieşit din matcă, creându-se astfel posibilitatea de inundare a unor gospodării din imediata apropiere a cursului de apă, fiind evacuate preventiv peste 30 de persoane din 14 gospodării. În cursul nopţii, pompierii au intervenit cu motopompele din dotare pentru evacuarea apei din 71 gospodării inundate (4 case, 10 beciuri, 57 grădini şi curţi), dar şi pentru supraînălţarea cu saci de nisip a malurilor, alături de jandarmi, lucrători de la Apele Române şi cetăţeni, cu scopul de a împiedica revărsarea apei”, a precizat ISU Dolj.
 
Vineri, pompierii intervin pentru evacuarea apei din două locuinţe inundate în satul Greceşti, iar în satul Busu se lucrează la evacuarea apei din beciul unei case. 
 
ISU Dolj a mai fost anunţat că pârâul Meretel a deversat din albia pe malul drept, in zona ‘Stadion’’, în sat Sopot, apa traversând drumul comunal pe o lungime de circa 10 metri, cu o înălţime a lamei de apă de 10-15 centimetri. Au fost inundate opt gospodarii (curţi, grădini şi livezi).
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.