Cincizeci şi cinci de persoane din Afganistan, dintre care 17 femei şi 21 de copii, aflate pe o ambarcaţiune care risca să se scufunde în Marea Egee, au fost salvate de către poliţiştii de frontieră de pe nava maritimă de patrulare MAI 1101 a Gărzii de Coastă, aflaţi în misiune Frontex în cadrul Operaţiunii Maritime Comune "Poseidon Sea 2017”. Persoanele salvate au fost transportate şi date în siguranţă autorităţilor din Portul Chios, pentru efectuarea procedurilor specifice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 16 iulie, echipajul navei MAI 1101, aflat în misiune de supraveghere a frontierelor maritime externe ale Uniunii Europene, în cadrul Operaţiunii Comune "Poseidon Sea 2017”, coordonată de Agenţia Frontex, a identificat, pe timpul misiunilor de patrulare desfăşurate în Marea Egee, o ambarcaţiune gonflabilă de mici dimensiuni, supraîncărcată cu persoane, care se îndrepta către apele teritoriale ale Greciei.

După evaluarea situaţiei la faţa locului şi având în vedere supraaglomerarea ambarcaţiunii şi riscul de a se scufunda, poliţiştii de frontieră români au început acţiunea de salvare.

La bordul navei Gărzii de Coastă au fost transbordate 55 de persoane - 17 bărbaţi, 17 femei şi 21 de copii - toţi cetăţeni din Afganistan.

Poliţiştii de frontieră le-au oferit persoanelor salvate asistenţă, hrană şi apă, iar câteva ore mai târziu, acestea au fost debarcate în siguranţă în Portul Chios şi predate autorităţilor elene, pentru efectuarea procedurilor specifice (asistenţă medicală, identificare, înregistrare, amprentare etc.).

De la începutul detaşării în Grecia (ianuarie 2017), poliţiştii de frontieră români de pe navele Gărzii de Coastă au salvat, individual şi în cooperare cu echipajele celorlalte nave aparţinând statelor membre ale U.E., detaşate de Agenţia Frontex în Grecia, în cadrul Operaţiunii Comune "Poseidon Sea 2017”, 841 de persoane care se aflau în pericol, la bordul unor ambarcaţiuni de mici dimensiuni, în apele teritoriale elene.

Nava maritima de patrulare MAI 1101- proiect P-157 din cadrul Gărzii de Coastă şi-a început misiunea de patrulare în cadrul operaţiunii "Poseidon Sea 2017", organizată sub egida Frontex (Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă) la începutul lunii mai.

Nava românească a "preluat ştafeta” de la nava maritimă MAI 1102, care a desfăşurat acţiuni de supraveghere şi control la frontierele maritime ale Greciei, timp de 4 luni (ianuarie - aprilie), perioadă în care poliţiştii de frontieră români au salvat peste 700 de persoane aflate în pericol în Mareea Egee.

Obiectivul principal al Operaţiunii Comune "POSEIDON SEA 2017” este de a oferi suport autorităţilor elene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare la frontiera externă a Uniunii Europene.

Operaţiunea ”Poseidon Sea”, la care iau parte poliţiştii de frontieră români, este finanţată de Uniunea Europeană şi coordonată de Agenţia Frontex, iar responsabilitatea informaţiilor din materialul de presă aparţine Poliţiei de Frontieră Române.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.