Selecţia de filme a celei de-a 13-a ediţii a Zilelor Filmului German (23-29 noiembrie) se adresează deopotrivă publicului larg dar şi cinefililor obişnuiţi cu selecţiile de festival.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am strâns laolaltă filme în care m-am putut regăsi din motive foarte diferite: convingerea mea că actul artistic este un act responsabil - chiar şi când este extrem de jucăuş; că anumite alegeri îţi schimbă viaţa în mod radical şi este bine ca aceste alegeri să fie asumate chiar dacă aduc cu ele o perioadă de nesiguranţă; frumuseţea firescului şi a profunzimii trăirilor umane; încercarea de a integra tehnologia modernă în viaţa de zi cu zi în aşa fel încât să se evite dependenţa; digitalul ca posibilă cale de evadare către un univers ideal sau pur şi simplu paralel. La toate acestea se adaugă şi o sensibilitate pentru spiritul francez, imposibil de renegat după 9 ani bogaţi în cultură petrecuţi la InstitutulFrancez", spune Boglarka Nagy - curatoarea programului de anul acesta. 

"Transit", de Christian Petzold, filmul care deschide festivalul şi care a fost selectat anul acesta la Berlinala, îl urmăreşte pe Georg, în timpul invaziei naziste, care fuge din Parisul asediat asumându-şi identitatea unui autor mort ale cărui acte le posedă. Blocat în Marsilia, o întâlneşte pe Marie, o tânără femeie disperată să-şi găsească soţul dispărut, pe nume Weidel, exact bărbatul a cărui identitate o foloseşte acum Georg. "La fel ca opera sa de până acum, cel de-al patrulea film al regizorului este elegant, plin de ingeniozitate şi provocări intelectuale”, scriau, după premiera de la Berlin, cei de la Screen Daily. "Transit" se bazează pe romanul omonim al Annei Seghers, scris în exil.

În programul ZFG sunt incluse pelicule precum "1000 Arten den Regen zu beschreiben/ 1000 de feluri de a descrie ploaia", "Sommerhauser/ Case de vacanţă", de Sonja Kröner, "3 Tage in Quiberon/ Trei zile în Quiberon", de Emily Atef, documentarul "Beuys", semnat de Andres Veiel, "Der lange Sommer der Theorie/ Lunga vară a teoriei" al lui Irene von Alberti.

În ultima zi de festival vor fi prezentate două filme a căror acţiune este plasată în fosta Republică Deomocrată Germană - "Windspiel/ Clopoţei de vânt", de Peyman Ghalambor, şi "Gundermann", de Andreas Dresen.

Cea de-a 13-a ediţie a Zilelor Filmului German este organizată de Goethe-Institut şi se vadesfăşura la Cinema "Elvire Popesco" din Bucureşti, între 23 şi 29 noiembrie.

Biletele au fost puse în vânzare şi sunt disponibile pe Eventbook.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.