Un tribunal spaniol a anunţat joi că a respins un al doilea caz de fraudă fiscală intentat vedetei internaţionale Shakira, punând capăt problemelor juridice ale acesteia în ţara în care trăieşte de mult timp, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma cererii procurorului, anunţată miercuri, acest tribunal de la periferia Barcelonei a recunoscut că artista columbiană a comis "nereguli" în declaraţia sa fiscală din 2018, ceea ce a dus la un minus de aproximativ 6 milioane de euro pentru fiscul spaniol.

Cu toate acestea, "neregulile nu sunt suficiente pentru a constitui o infracţiune (penală) împotriva fiscului", a declarat magistratul însărcinat cu acest caz, potrivit căruia cântăreaţa melodiei „Hips don't lie” nu a avut "nicio intenţie de a se sustrage de la plata impozitelor". Procurorul a apreciat că nu există "probe suficiente" pentru a formula o acuzaţie penală împotriva Shakirei în acest caz.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Instanţa anunţase în iulie că a deschis această procedură împotriva cântăreţei, suspectată că a folosit societăţi domiciliate în paradisuri fiscale pentru a evita să-şi plătească integral impozitul pe venit şi pe avere în 2018.

Pentru a-şi demonstra dorinţa de a-şi regulariza situaţia cu autorităţile fiscale, Shakira a plătit în august 6,6 milioane de euro către justiţie, sumă corespunzătoare celor 6 milioane de euro datorate fiscului, la care se adaugă dobânzile de întârziere şi costurile de regularizare.

Shakira este în continuare vizată de autorităţile fiscale spaniole pentru anul 2011, dar această procedură este pur administrativă şi nu judiciară.

Un proces deja evitat în noiembrie

Cântăreaţa evitase deja un proces jenant la sfârşitul anului 2023 în faţa tribunalului din Barcelona, în cadrul primei proceduri de fraudă fiscală.

În acest caz separat, procurorul a acuzat-o că nu şi-a plătit impozitele în Spania în 2012, 2013 şi 2014, deşi a locuit în ţară mai mult de 183 de zile pe an în aceşti ani, pragul peste care o persoană este considerată rezident fiscal.

El solicitase o pedeapsă de opt ani şi două luni de închisoare şi o amendă de 23,8 milioane de euro.

La rândul ei, cântăreaţa a negat categoric acuzaţiile, insistând că, deşi începuse o relaţie cu fostul jucător al Barcelonei Gerard Piqué în 2011, nu a încetat să călătorească în jurul lumii în acei ani din cauza carierei sale.

Ea a susţinut că s-a stabilit definitiv la Barcelona abia la sfârşitul anului 2014, înainte de a-şi transfera reşedinţa fiscală din Bahamas în Spania în 2015, chiar înainte de naşterea celui de-al doilea copil al său.

17,45 milioane de euro către autorităţile fiscale

Convocată în noiembrie la tribunal pentru a fi judecată, ea a încheiat un acord de ultim moment cu Parchetul, evitând astfel un proces care promitea o dezvăluire a vieţii sale private.

Conform acordului, cântăreaţa a fost obligată să plătească o amendă de peste 7,3 milioane de euro, ceea ce corespunde la "50%" din valoarea fraudei. Ea plătise deja 17,45 milioane de euro către autorităţile fiscale pentru a-şi regulariza situaţia în acest caz.

Shakira - al cărei nume a apărut în "Pandora Papers", o vastă investigaţie jurnalistică care acuză câteva sute de celebrităţi că ar avea active ascunse în societăţi offshore - s-a separat de Gerard Piqué în 2022 şi de atunci s-a stabilit împreună cu copiii ei la Miami.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.