Un muzeu al ”inimilor frânte”, denumit Museum of Broken Relationships, dedicat relaţiilor de cuplu eşuate, a fost inaugurat la Los Angeles, pe 4 iunie, informează Le Monde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Considerat un fel de ”frate mai mic” al unui muzeu similar inaugurat în 2006 la Zagreb, în Croaţia, Museum of Broken Relationships se află pe Hollywood Boulevard şi expune o gamă vastă de obiecte, care sunt asociate cu o relaţie destrămată.

Originalitatea conceptului constă în aceea că toate obiectele expuse în muzeul californian au fost donate de persoane care au trecut printr-o ruptură amoroasă.

Vizita poate fi uneori deprimantă, dar se dovedeşte bogată în poveşti, de la cele care se sfârşesc în lacrimi şi până la cele marcate de umor. Fiecare ”operă de artă” este prezentată ca în orice alt fel de muzeu, fiind însoţită de o notă explicativă scrisă sub anonimat de amanţi dezamăgiţi în iubire, care precizează data de început şi data de încheiere a relaţiei.

Unul dintre obiectivele principale ale expoziţiei este acesta: vizitatorii trebuie să îşi dea seama că toate relaţiile sunt diferite, dar toate despărţirile se aseamănă. 

”Am trecut cu toţii prin astfel de situaţii”, spune Alexis Hyde, directoarea muzeului. ”Când te afli în cel mai întunecat moment al vieţii tale, după o despărţire, îţi spui că nu ai suferit niciodată atât de mult şi că nimeni nu a trăit aşa ceva. Or, aici, vizitatorii îşi dau seama tocmai de acest lucru, că nu sunt nici pe departe singurii care au trăit astfel de lucruri”, a adăugat Alexis Hyde. 

Exponatele sunt obiecte din viaţa de toate zilele, ce par adeseori lipsite de un mare interes vizual, dar care, odată ce vizitatorul citeşte nota explicativă, îşi regăsesc întreaga lor valoare sentimentală. Printre ele se află o cheie de la un apartament ce nu fost niciodată înapoiată, poezii neterminate, un fier de călcat ce trebuia folosit pe un costum de ginere (”Astăzi, e singurul lucru care a rămas”) şi un borcan cu castraveţi (”preferaţii lui”).

Deşi la o primă vedere ar putea să pară că noul muzeul promovează un anumit tip de voyeurism, caracterul anonim al poveştilor permite evitarea acestei capcane. Nu contează vârsta, sexul, originea foştilor iubiţi şi durata relaţiilor lor, cu toţii au abandonat un suvenir în acest muzeu, de un alb imaculat, aflat la doi paşi de celebrul Walk of Fame. 

Sunt expuse o cămaşă albastră purtată de o femeie în ziua în care soţul ei a anunţat-o că divorţează după o căsnicie de 12 ani; o scrisoare de la un bărbat care nu a mai primit niciodată veşti de la o iubire de-o vară; un jurnal al unui coleg îndrăgostit în secret de o colegă, dar care nu şi-a mărturisit niciodată sentimentele.

Expoziţia nu se limitează doar la relaţii amoroase eşuate, pentru că anumite exponate fac trimitere la o distanţare de religie, la o prietenie sfărâmată sau la anumite locuri frumoase la care cineva a trebuit să renunţe. 

De ce au ales însă unii oameni să îşi expună fostele relaţii într-o sală de muzeu? ”Este un proces care are, bineînţeles, o anumită latură cathartică pentru anumite persoane”, spune Alexis Hyde. 

”Însă nu este cazul pentru toţi. Uneori, oamenii ne-au explicat că voiau pur şi simplu să îşi împărtăşească povestea cu ceilalţi, pentru că o considerau amuzantă sau originală”, a adăugat directoarea muzeului. 

Toate aceste momente ale unor vieţi trecute vor rămâne expuse în muzeul californian timp de şase luni. După aceea, alte relaţii destrămate vor fi prezentate în muzeu. Potrivit organizatorilor, nu contează originea geografică, orice persoană din lumea întreagă poate să completeze un formular pentru a dona astfel de obiecte. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.