”Breaking News”, de Iulia Rugină, ”Ouăle lui Tarzan”, de Alexandru Solomon, şi ”Mariţa”, de Cristi Iftime, au fost selectate pentru a participa în trei secţiuni competiţionale ale Festivalului de Film de la Karlovy Vary 2017, care va avea loc în perioada 30 iunie - 8 iulie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Breaking News”, de Iulia Rugină, a fost inclus în competiţia celei de-a 52-a ediţii a festivalului, ”Ouăle lui Tarzan”, de Alexandru Solomon, în competiţia dedicată documentarelor, în timp ce ”Mariţa”, de Cristi Iftime, în competiţia East of the West, potrivit anunţului făcut marţi de organizatori.

Cel mai recent proiect al Iuliei Rugină în are în rol principal pe Andi Vasluianu. El joacă rolul unui reporter de televiziune care, în timpul unei transmisiuni live, îşi pierde colegul – operator.

Scenariul este semnat de Iulia Rugină, Ana Agopian şi Oana Răsuceanu, iar producător este Tudor Giurgiu.

În competiţia oficială - care cuprinde 12 lungmetraje - au mai fost selectate filme din Rusia, Israel, Franţa , India şi Polonia.

”Ouăle lui Tarzan”, de Alexandru Solomon
”Ouăle lui Tarzan”, de Alexandru Solomon

”Ouăle lui Tarzan/ Tarzan's Testicles”, cel mai recent documentar regizat de Alexandru Solomon, va rula în cinematografele româneşti din 6 octombrie, după ce va avea premiera mondială la Festivalul de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc în perioada 2 - 11 iunie, la Cluj-Napoca.

La Karlovy Vary, filmul va concura cu alte 10 documentare din ţări precum Marea Britanie, Austria, Elveţia şi Qatar.

”Noul documentar al lui Alexandru Solomon este un film despre primul institut de primatologie din lume, care se găseşte în Caucaz, în Abhazia, la Suhum. Este un institut care a fost creat de Stalin în încercarea de a face şi fizic, nu doar ideologic, omul nou - iată că nici fizic şi, până la urmă, nici ideologic, omul nou nu a putut fi creat – şi arată unde se află această lume a oamenilor şi maimuţelor de la malul Mării Negre, astăzi, după aproape 100 de ani. Este şi un film-metaforă despre încarcerare, despre experimentele pe maimuţe şi pe oameni, pe parcursul ultimului secol, unde am ajuns cu ele, ce speranţe avem”, a explicat producătorul Ada Solomon într-un interviu acordat News.ro.

La rândul său, regizorul a transmis că ”Ouăle lui Tarzan” este un film despre utopii, o dramă metaforică în care se împletesc destinele asemănătoare ale maimuţelor şi oamenilor.

”Mariţa”, de Cristi Iftime
”Mariţa”, de Cristi Iftime

Cât despre ”Mariţa”, pelicula reprezintă debutul în lungmetraj al lui Cristi Iftime - un film despre familie şi memorie. Ea va avea premiera mondială la festivalul din Cehia.

Debutul în lungmetraj al regizorului Cristi Iftime îl are în centrul poveştii pe Costi, căruia, sătul fiind de propriile probleme de cuplu, i se face brusc dor de poveştile tatălui său. Astfel se hotărăşte să treacă pe la el şi să-l facă cadou mamei şi fraţilor lui, cu toate că niciunul dintre ei nu îşi dorise asta.

”Provocarea acestui road-movie a fost să reuşesc să surprind un moment de trecere din existenţa fiului, momentul desprinderii de tată, un individ tragicomic care s-a lăsat tot timpul purtat de viaţă. Miza a fost ca spectatorii să petreacă suficient timp cu tatăl, să se familiarizeze atât de mult cu prezenţa şi cu poveştile lui, încât să li se pară lor înşile greu să se despartă de el”, a declarat regizorul Cristi Iftime.

Filmul îi are în distribuţie pe actorii Alexandru Potocean, Adrian Titieni, Lucian Iftime, Victoria Cociaş, Andrei Huţuleac, Bogdan Dumitrache şi Ana Ciontea.

Despre peliculă, producătoarea Ada Solomon povestea într-un interviu acordat News.ro la începutul acestui an: ”Mariţa este bătrâna Dacie a unei familii ai cărei membrii se află în diverse părţi ale ţării. Filmul ne face să ne întrebăm unde suntem, ce moştenim de la părinţi, dar într-o cheie comică, cu umor moldovenesc, de sorginte porumbesciană, pentru că Cristi Iftime vine din aceeaşi zonă a ţării şi a şi fost asistentul lui Corneliu Porumboiu la câteva filme”.

În cadrul programului competiţional sunt incluse 12 producţii din Europa Centrală şi de Est, Balcani, Grecia, Turcia, dar şi din ţări ale fostului bloc sovietic.

Scurtmetrajul ”Oase pentru Otto” (2015), de Matei Lucaci-Grunberg, cu Anca Dumitra şi Nicoleta Manzu-Hancu în distribuţie, a fost selectat pentru a fi prezentat în secţiunea Future Frames, o platformă dedicată tinerilor cineaşti europeni, absolvenţi sau studenţi ai facultăţilor de profil.

La ediţia de anul trecut a Festivalului de Film de la Karlovy Vary, regizorul Cătălin Mitulescu a primit o menţiune specială pentru ”Dincolo de calea ferată”, care a fost inclus în competiţia oficială. Tot în 2016, lungmetrajul ”Dublu”, regizat de Catrinel Dănăiaţă, a avut premiera internaţională în competiţia East of the West.

Actorul american Casey Affleck, premiat cu Oscar în luna februarie pentru rolul interpretat în lungmetrajul ”Manchester by the Sea”, va fi recompensat cu Premiul Preşedintelui la cea de-a 52-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Karlovy Vary.

Scenaristul şi regizorul Vaclav Vorlicek va primi din partea organizatorilor festivalului Premiul Preşedintelui pentru contribuţii deosebite aduse cinematografiei din Cehia.

Anul acesta, regizorul Ken Loach, scenaristul scoţian Paul Laverty şi compozitorul american James Newton Howard vor fi recompensaţi cu cea mai înaltă distincţie - Globul de Cristal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.