Trei cine-concerte, cu muzicieni şi compozitori renumiţi, improvizaţii şi ritmuri tradiţionale, sunt anunţate în cadrul celei de-a 22-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (9 - 18 iunie, Cluj-Napoca).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biletele pentru cine-concerte şi abonamentele pentru TIFF 2023 au fost puse în vânzare - https://tiff.eventbook.ro/

Seria de cine-concerte se deschide cu „Manasse”, un clasic al filmului mut românesc proaspăt restaurat de Arhiva Naţională de Film, acompaniat live de Cvartetul Volekh, duminică, 11 iunie, de la ora 19:30, la Cinema Dacia. Regizat de Jean Mihail, după piesa de teatru a lui Ronetti-Roman, filmul spune povestea iubirii interzise dintre Matei şi Lelia, doi tineri de etnii diferite dintr-un orăşel din estul României, la începutul secolului XX. Aclamat drept „filmul

anului” la lansarea sa în 1925, „Manasse” este o piesă de referinţă în istoria cinematografiei noastre, îndrăznind să adapteze pentru ecran o piesă de teatru ce, cu doar un deceniu mai devreme, fusese retrasă de la Teatrul Naţional din Bucureşti pe fondul unor proteste naţionaliste şi antisemite.

Cvartetul Volekh completează numeroasele răsturnări de situaţie ale filmului cu o partitură instrumentală originală, combinând elemente de muzică de cameră cu teme descoperite în surse de arhivă, ritmuri klezmer, etno sau lăutăreşti. Cvartetul Volekh este un ansamblu acustic klezmer din Bucureşti, ce explorează conexiunile dintre repertoriile tradiţionale de muzică idiş şi românească din Valahia şi Moldova. Ansamblul este format din Mihai Balabaş (un multi-instrumentist care cântă cu numeroase ansambluri internaţionale), Benjy Fox-Rosen (basist şi compozitor, precum şi dirijor al Corului Stadttempel din Viena), Marian Şerban (un maestru al ţambalului, însumând colaborări cu Ennio Morricone, Ute Lemper şi Elvis Costello) şi Shaun Williams (etnomuzicolog, compozitor şi multi-instrumentist specializat în muzici tradiţionale din Europa de Est).

Miercuri, 14 iunie, la Muzeul de Artă, de la ora 21.30, publicul va intra în atmosfera unui un film de groază mut, pe muzica originală şi în acompaniamentul live a doi muzicieni de renume, Stephen Horne şi Martin Pyne. „The Unknown” („Necunoscutul”) este un film-cult din 1927 al nonconformistului Tod Browning - cineast, actor de vodevil, artist de circ. Lon Chaney joacă rolul lui Alonzo cel fără braţe, un aruncător de cuţite care îşi foloseşte picioarele pentru a executa spectaculoase nume re de circ împreună cu Nanon (interpretată superb de Joan Crawford), o fată de carnaval îmbrăcată sumar, cu care speră să se căsătorească. Alonzo însă nu este un simplu artist de circ, ci un ucigaş care fuge de poliţie. În încercarea de a o cuceri pe femeia pe care o iubeşte, Alonzo este pregătit să renunţe la tot şi, pentru a-şi atinge scopurile, recurge la măsuri extreme.

Pianistul Stephen Horne este considerat unul dintre cei mai importanţi acompaniatori de film mut şi colaborator de mai bine de 30 de ani al BFI Southbank din Londra. A concertat în numeroase instituţii prestigioase din Anglia, de la Barbican Centre la Imperial War Museum, şi a înregistrat muzică pentru lansări de DVD-uri, proiecţii şi instalaţii muzeale cu filme mute. Martin Pyne este compozitor, percuţionist şi improvizator muzical, care cântă mai ales la vibrafon, tobe şi alte instrumente de percuţie. Cei doi au prezentat „The Unknown” la începutul anului la The Barbican Center, în Londra. 

Un alt cine-concert de excepţie combină magistral unul din filmele regizorului F.W. Murnau, „Tabu: A Story of the South Seas” („Tabu: O poveste din Marea Sudului”, 1931), cu muzica originală a compozitoarei Violeta Dinescu şi interpretarea live a trio-ului Contraste, alături de Dorin Cuibariu, în cadrul unui eveniment prezentat de Ligeti Festival şi Transylvania Art and Science la TIFF, vineri, 16 iunie, de la ora 19.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei - Sala Reduta. Anul acesta, Ligeti Festival marchează centenarul celebrului compozitor György Ligeti.

Regizat de autorul faimosului „Nosferatu”, F.W. Murnau, şi scris împreună cu un alt cineast notoriu, Robert J. Flaherty, „Tabu: A Story of the South Seas” este, în cuvintele publicaţiei Senses of Cinema, „ultima suflare a paradisului pierdut al cinematografiei”. Aleasă drept urmaşa virgină a insulei Bora Bora, frumoasa Reri devine tabu. Ea nu mai poate fi atinsă de nimeni, iar orice bărbat care va sfida această regulă va muri. Reri are însă un iubit secret, iar cei
doi fug de pe insulă, îndurând numeroase greutăţi pentru a fi la final atinşi de blestem. „Tabu” este o docu-ficţiune ce combină măiestria lui Murnau în domeniul filmului şi dragostea lui Flaherty pentru minunatele insule şi culturi din Polinezia. Un poem vizual (filmul a primit un Oscar pentru Cea mai bună imagine), universul său cinematic împreună cu finalul său tragic l-au transformat într-unstrălucit clasic al istoriei filmului.

Violeta Dinescu (aniversată cu prilejul împlinirii a 70 de ani) este una din personalităţile însemnate ale artei componistice contemporane. Membră a Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte din Salzburg (EASA) şi profesoară de compoziţie aplicată la Universitatea Carl von Ossietzky din Oldenburg, catalogul său include compoziţii dintre cele mai variate, de la muzică de cameră la muzică de film mut. Fascinată de structura formei muzicale a acestui film legendar, compozitoarea a recurs la un material ce a intrat în dialog cu oamenii, locurile şi povestea din Tabu, stabilind corespondenţe, comentarii sau contrapuncte la imaginile de pe ecran. Trio Contraste are o activitate de peste trei decenii, fiind un promotor al muzicii contemporane româneşti şi semnând primele audiţii ale unor lucrări scrise de distinşi compozitori autohtoni. Cu apariţii în festivaluri prestigioase de muzică contemporană în portofoliu, Trio Contraste a susţinut numeroase recitaluri în ţară şi în străinătate, impunându-se rapid ca unul dintre cele mai apreciate ansambluri camerale româneşti. Lor li se va alătura pe scenă, ca invitat special, Dorin Cuibariu, la clarinet şi saxofon.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.