Actorul american Tom Cruise a declarat, în unul dintre rarele sale comentarii publice despre scientologie, că acest cult controversat este ”o religie frumoasă” care l-a ajutrat ”incredibil” de mult în ultimii 30 de ani, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prezentă la Londra la premiera celui mai recent film al actorului Tom Cruise, ”Jack Reacher: Never Go Back”, Lucrezia Millarini de la ITV News i-a adresat starului american o întrebare despre un nou documentar despre cultul scientologic, regizat de Louis Theroux, intitulat ”My Scientology Movie”.

Tom Cruise a răspuns folosind termeni generali. ”E ceva care m-a ajutat incredibil de mult în viaţa mea”, a spus starul american. ”Sunt membru al cultului scientologic de peste 30 de ani. E ceva important. Fără asta, nu aş mai fi acolo unde sunt acum. Aşadar, e o religie frumoasă. Sunt incredibil de mândru de ea”, a adăugat actorul hollywoodian.

Tom Cruise a intrat în contact cu scientologia prin intermediul uneia dintre fostele soţii ale sale, Mimi Rogers, în 1986. Actorul a vorbit extrem de rar în public despre convingerile lui religioase, în special după reacţiile negative ale publicului după celebrul său interviu din 2005 pe care l-a acordat lui Matt Lauer în emisiunea ”Today” a postului NBC.

Actorul şi-a apărat poziţia într-un interviu din 2012 acordat revistei Playboy: ”Ceea ce e interesant în toată această chestiune e faptul că dacă nu discut public despre religia mea, dacă spun că nu discut despre ea sau despre diversele acţiuni umanitare pe care le fac, atunci mulţi oameni încep să îşi spună: «el evită subiectul»”.

”Dacă vorbesc totuşi despre asta, atunci ei încep să spună: «Ia te uită, acum face prozelitism». Analizând întreaga situaţie şi felul în care lucrurile pot fi editate şi interpretate eronat, am decis că atunci când particip la promovarea unui film, nu vreau să fiu prins în nimic altceva, iar asta include toate lucrurile din viaţa mea privată”, a adăugat actorul.

Scientologia a început să fie investigată cu mare atenţie de opinia publică americană în ultimii ani, după apariţia în presă a unor acuzaţii de abuzuri fizice, psihologice şi sexuale la care au fost supuşi unii dintre membrii ei. Aceste acuzaţii au fost detaliate în mai multe documentare recente, precum ”My Scientologie Movie”, de Louis Theroux, şi ”Going Clear”, de Alex Gibney, care se concentrează pe poveştile de viaţă ale unor foşti membri ai cultului.

Biserica Scientologică şi liderul ei, David Miscavige, au negat orice implicare în presupusele abuzuri şi au spus că foştii membri ai cultului se fac ei înşişi vinovaţi de abuzuri şi că au fost înlăturaţi din religie tocmai din acest motiv.

Scientologia este o mişcare religioasă ezoterică controversată, creată în 1952 de scriitorul american de literatură ştiinţifico-fantastică L. Ron Hubbard (1911 – 1986). Scientologia propune un ansamblu de credinţe şi practici referitoare la natura fiinţei umane şi locul ei în Univers, susţinând ipoteza potrivit căreia oamenii sunt fiinţe nemuritoare care şi-au uitat adevărata natură.

În anumite ţări, cultul este considerat o ”sectă”, în altele o întreprindere comercială, o organizaţie cu scop non-lucrativ sau chiar o fundaţie de caritate. Clasificarea sa face adeseori obiectul unor procese în justiţie.

Criticii ei spun că această biserică este un cult şi i-au acuzat pe liderii scientologiei că practică escrocheria, tehnici de spălare a creierului şi că îi hărţuiesc pe membrii care vor să părăsească organizaţia.

Printre cei mai cunoscuţi membri ai cultului scientologic se află actorii Tom Cruise, John Travolta şi Priscilla Presley.

Tom Cruise, născut pe 3 iulie 1962, este un actor, producător şi regizor american. După ce a interpretat câteva roluri secundare, a jucat primul rol principal important în drama cu accente comice ”Risky Business”, în 1983. A devenit celebru după rolul principal din ”Top Gun” (1986), care l-a transformat într-un star internaţional. De atunci, actorul american a jucat în multe filme de succes, precum ”Rain Man”, ”Născut pe 4 iulie/ Born on the Fourth of July”, ”Oameni de onoare/ A Few Good Men”, ”Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirilor”, ”Jerry Maguire” şi cele cinci lungmetraje din seria ”Misiune Imposibilă”. A fost nominalizat de trei ori la premiile Oscar şi de şapte ori la Globul de Aur - câştigând acest trofeu de trei ori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.