Cineastul danez Lars von Trier, care nu este străin de controverse, atât în legătură cu filmele sale, cât şi cu declaraţiile sale publice,, s-a apărat joi după ce a publicat un mesaj pe Instagram în care a criticat donarea de avioane F-16 daneze Ucrainei, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Şi vieţile ruseşti contează”, a scris el, marţi, în engleză pe această reţea de socializare, după vizita preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Danemarca, unde a inspectat avioane F-16 care urmează să fie livrate ţării sale, în compania premierului danez Mette Frederiksen.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bill.mrk.lars (@bill.mrk.lars)

Mesajul său a fost adresat „domnilor Vladimir Putin şi Zelenski, fără a o uita pe doamna Frederiksen, care ieri, ca o tânără îndrăgostită, a pozat cu un zâmbet larg în cabina de pilotaj a uneia dintre cele mai înspăimântătoare maşini de ucis din epoca noastră”. Acest text, ale cărui comentarii au fost dezactivate, a atras atenţia presei ruse şi ucrainene.

 

„Pur şi simplu spuneam ceea ce este evident: toate vieţile din această lume sunt importante. O frază uitată, se pare, dintr-o vreme în care pacifismul era o virtute”, a explicat regizorul în vârstă de 67 de ani într-o nouă postare de joi.

În ultimele zile, presa daneză a pus sub semnul întrebării această declaraţie a lui Lars von Trier, care spunea în 2011 că a „simpatizat” cu Hitler, înainte de a-şi cere scuze pentru afirmaţiile sale. Într-un interviu acordat cotidianului Politiken, academicianul Jakob Baek Kristensen a declarat că Rusia a primit „cu braţele deschise” comentariile iniţiale ale regizorului. „El susţine ideea că nu Rusia este un agresor nemilos, ci că este vorba de un conflict legitim în care Rusia este la fel de nefericită de fiecare dată când suferă pierderi”, a explicat cercetătorul, specializat în reţele sociale.

Lars von Trier, unul dintre cineaştii de marcă ai cinematografiei daneze, a realizat peste 14 lungmetraje, multe dintre ele tulburătoare şi uneori insuportabil de violente. Cunoscut pentru umorul său negru original, regizorul născut la Copenhaga şi-a tatuat cuvântul „FUCK” pe degete. A câştigat un Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2000 pentru „Dancer in the Dark”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.