D.A. Pennebaker, regizor şi director de imagine cunoscut pentru documentarele "Dont Look Back" (1967), "Monterey Pop" (1968), "The War Room" (1993) şi "Elaine Stritch at Liberty" (2002), a murit joi, din cauze naturale, la vârsta de 94 de ani, scrie Variety.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pritnre multe alte filme semnate de Pennebaker se numără şi cel din 1973, despre concertul lui David Bowie "Ziggy Stardust and the Spiders From Mars", "101" (1989), despre Depeche Mode, şi "Down From the Mountain" (2000), despre muzicienii care au cântat în filmul fraţilor Coen "O Brother, Where Art Thou?". 

Pennebaker a câştigat un Oscar onorific în 2013.

El şi soţia sa, Chris Hegedus, cu care a realizat cele mai multe dintre filmele sale în ultimele decenii, au fost nominalizaţi la Oscar în 1994, la categoria Documentar, pentru "The War Room", o poveste spirituală din culise despre campania prezidenţială a lui Bill Clinton din 1992.

Documentarul "Don't Look Back", despre Bob Dylan, care urmăreşte turneul britanic din 1966 al muzicianului, debutează cu imaginile emblematice din videoclipul piesei "Subterranean Homesick Blues", în care un Dylan tânăr şi răvăşit schimbă cartoane pe care sunt scrise versurile melodiei, în timp ce poetul Allen Ginsburg vorbeşte undeva în planul doi. Această secvenţă a influenţat semnificativ evoluţia videoclipurilor muzicale. Un alt documentar celebru, "Monterey Pop", oferă filmări live cu Janis Joplin, Ravi Shankar şi Jimi Hendrix. 

Jean-Luc Godard a fost interesat de activitatea lui Pennebaker şi s-a gândit să facă echipă cu acesta pentru un proiect, dar care nu s-a finalizat niciodată. 

Pennebaker a câştigat un premiu pentru întreaga carieră din partea International Documentary Association în 2005.

Pennebaker a fost căsătorit de trei ori, prima dată cu Sylvia Bell, în perioada 1950-1968, a doua oară cu Kate Taylor, între 1972-1980, care a colaborat la unele dintre filmele lui Pennebecker în anii 1970. Ambele căsnicii s-au încheiat cu divorţ. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.