Regizoarea neozeelandeză Jane Campion a primit, vineri, la Lyon, Premiul Lumière pentru întreaga carieră. În discurs, ea le-a salutat pe "soţiile şi asistentele" fraţilor Lumière, inventatorii cinematografului. Julia Ducournau, recompensată cu Palme d’Or la Cannes pentru "Titane", i-a înmânat trofeul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

A veni la Lyon "este ca şi cum aş merge la Bethleem, să merg acolo unde filmele au fost create de fraţii Lumière, ei aveau fără îndoială soţii şi asistente şi le salut", a spus cineasta după ce a primit premiul pe care promotorii săi îl compară cu "Nobelul în cinema", potrivit francetvinfo.fr.

După mai mulţi ani, cineasta, în vârstă de 67 de ani, şi-a prezentat anul acesta al şaptelea lungmetraj, "The Power of the Dog", produs de Netflix şi premiat la Veneţia pentru cea mai bună regie. 

"Puterea câinelui" este o adaptare a romanului omonim al scriitorului american Thomas Savage. Actorii Benedict Cumberbatch şi  Kirsten Dunst încalcă codurile westernului clasic. 

Festivalul, care s-a deschis sâmbăta trecută şi se încheie duminică, a permis cinefililor să vadă şi să revadă şase lungmetraje ale lui Campion, între care "Lecţia de pian", care i-a adus în 1993 Palme d'Or la Cannes, apoi Oscarul pentru cel mai bun scenariu. 

A 13-a ediţie a evenimentului a propus aproape 170 de filme şi documentare, multe clasice în versiune restaurată, precum şi câteva avanpremiere, cu o serie de întâlniri cu cineaşti notabili, între care italianul Paolo Sorrentino. 

În trecut, Premiul Lumière i-a fost decernat lui Francis Ford Coppola, Jane Fonda, Wong Kar-wai, Catherine Deneuve, Martin Scorsese, Pedro Almodóvar, Quentin Tarantino, Ken Loach, Gérard Depardieu, Milos Forman, Clint Eastwood şi, anul trecut, fraţilor Dardenne.

Potrivit organizatorilor, premierea lui Jane Campion este "una dintre ultimele dorinţe ale lui Bertrand Tavernier", figură a cinematografiei franceze care a prezidat Institutul Lumière de la înfiinţarea lui în 1982 şi până la moartea artistului, în martie anul trecut. El a fost înlocuit de actriţa Irène Jacob.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.