Recensământul anual al lebedelor de pe Tamisa, o tradiţie veche de 800 de ani, denumită ”Swan Upping”, a început luni, la Londra, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luni, mai mulţi voluntari din brigada Queen's Swan Marker au continuat această tradiţie. ”Mergem în susul răului în şase bărci - fiecare familie de lebede pe care o găsim, o scoatem din apă şi le ducem pe mal. Le cântărim, le măsurăm şi verificăm să nu fie rănite”, a declarat David Barber, membru în această brigadă de voluntari.

Puii de lebede sunt inelaţi, în cadrul unui program naţional de monitorizare şi protejare a păsărilor din Marea Britanie.

”Multe dintre răni se produc în perioada actuală din cauza uneltelor de pescuit. Atunci când puii de lebede sunt foarte tineri, ei pot fi prinşi foarte uşor în plase de pescuit”, a adăugat David Barber. 

 

Îmbrăcaţi în uniformele lor tradiţionale, voluntarii britanici folosesc şase bărci cu vâsle, decorate fiecare cu steaguri şi flamuri. 

Voluntarii au nevoie de cinci zile pentru a acoperi distanţa de pe Tamisa dintre Sunbury, o localitate în apropiere de Londra, şi Abingdon, în apropiere de Oxford. 

Swan Upping (Foto: Twitter)
Swan Upping (Foto: Twitter)

Pe durata celor cinci zile, ei numără lebedele adulte, monitorizează starea de sănătate a puilor acestora, cântărindu-i şi măsurându-i.

Fluviul Tamisa poate fi foarte periculos pentru puii de lebede, care pot fi răniţi de sârme şi de cârligele ustensilelor de pescuit.

Un declin considerabil al populaţiei de lebede din anii 1980 a fost oprit şi chiar inversat după ce producătorii de ustensile de pescuit din Marea Britanie au înlocuit plumbul undiţelor cu un material lipsit de toxicitate.

Swan Upping (Foto: Twitter)
Swan Upping (Foto: Twitter)

Însă folosirea fluviului pentru activităţi recreaţionale înseamnă că Tamisa continuă să rămână un habitat periculos pentru aceste ”păsări regale”.

”Am avut foarte multe probleme în ultimii ani. Anul trecut, am prins, cântărind şi măsurat 83 de pui de lebede. Cu un an înainte, am avut 120. Aşadar, aşa cum se poate vedea, numărul lor a cunoscut un declin”, a spus David Barber. 

Swan Upping (Foto: Twitter)
Swan Upping (Foto: Twitter)

Tradiţia numărării lebedelor de pe Tamisa a început în secolul al XII-lea, când lebedele erau adeseori ucise pentru a fi mâncate la banchetele nobililor englezi.

Implicarea regilor britanici în conservarea acestor păsări datează din acea perioadă.

Voluntarii care continuă tradiţia ”Swan Upping” speră că aceasta să asigure viitorul păsărilor şi să contribuie la educarea tinerilor în vederea conservării naturii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.