"O urmă de neşters în istoria cinematografiei", "Va lipsi celei de-a şaptea arte" au declarat luni, după anunţul morţii cineastului italian Bernardo Bertolucci, Pierre Lescure şi Thierry Frémaux, preşedintele şi directorul general al Festivalului de la Cannes. Carlo Chatrian, directorul Festivalului de Film de la Locarno, a spus că cinematografia "şi-a pierdut unul dintre poeţi".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bernardo Bertolucci "a fost un mare artist şi o personalitate extraordinară care a însoţit cinematografia italiană în secolul al XX-lea, devenind o figură majoră a identităţii sale", au reacţionat luni Pierre Lescure şi Thierry Frémaux, preşedintele şi directorul general al Festivalului de la Cannes într-un comunicat. 

Cineastul italian, decedat la Roma, "avea pentru Cannes o legătură neclintită. A plecat să se întâlnească cu tatăl său Attilio, poet, şi cu fratele său, Giuseppe, cineast, lăsând o urmă de neşters în istoria cinematografiei", au adăugat Pierre Lescure şi Thierry Frémaux pe reţelele de socializare.

Bernardo Bertolucci a prezidat juriul Festivalului de Film de la Cannes în 1990. Regizorul italian a primit în 2011 primul Palme d'Or onorific din istoria Festivalului. 

"Este ultimul împărat al cinematografiei italiene, domnul tuturor frescelor şi al tuturor escapadelor. Sărbătoarea s-a sfârşit: trebuie să fie doi pentru a dansa tango", a declarat Gilles Jabob, fost preşedinte al Festivalului de la Cannes care i-a înmânat atunci trofeul. 

"Ne vom aminti de el ca de ununul dintre cei mai mari din cinematografia italiană şi mondială", a reacţionat şi preşedintele Festivalului de Film de la Veneţia, Paolo Baratta, reamintind că Bertolucci a prezidat de două ori juriul acestui festival, în 1983 şi în 2013. Festivalul i-a adus un omagiu decernându-i în 2007 un Leu de Aur pentru întreaga carieră. 

"Brando, Depardieu, Trintignant, De Niro.. Dacă Bertolucci a turnat cu cei mai mari şi mai magnifici ai ecranului, este pentru că şi el era un gigant", a estimat ministrul francez al Culturii, Franck Riester, pe Twitter. 

"El va marca cea de-a şaptea artă, această artă căreia i-a oferit totul", a adăugat ministrul. 

În Italia, Virginia Raggi, primarul Romei, oraş în care cineastul a ales să îşi trăiască ultimele zile, a salutat "un mare mastru" al cinematografiei italiene şi mondiale, specificând că "Italia întreagă îi aduce omagiu". 

Matteo Renzi, preşedintele Consiliului italian din 2014 până în 2016, a spus: "Bernardo Bertolucci, unul dintre marii maeştrii ai cinematografului italian, ne-a părăsit. Mi-l amintesc ca spectator al operelor sale la fel ca toată lumea. Dar şi în calitate de consilier preţios când am decis la Palazzo Chigi să investim mai multe resurse în cinematografie. Mulumesc, maestre, a fost o onoare!". 

Actorul Antonio Banderas deplânge moartea unui "maestru al regizorilor": "Ne părăseşte un mare om de cinema, italian universal şi maestru al regizorilor. Mulţumesc pentru atât de mult talent!". 

Carlo Chatrian, directorul Festivalului de Film de la Locarno şi directorul artistic al Festivalului de Film de la Berlin începând din 2020, a spus că cinematografia "şi-a pierdut unul dintre poeţi". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.