Producătorul de cinema croat Branko Lustig, care a primit Oscarul pentru filmele "Lista lui Schindler" şi "Gladiatorul", a murit joi, la Zagreb, la vârsta de 87 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moartea lui Lustig, un supravieţuitor al Holocaustului, a fost anunţată de agenţia oficială Hina. 

Născut în oraşul Osijek din estul Croaţiei în iunie 1932 din părinţi evrei croaţi, el a fost deportat în lagărele de concentraţie naziste de la Auschwitz şi Bergen-Belsen în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cea mai mare parte din membrii familiei şi-au găsit moartea în lagăre din Europa. 

"Numărul meu a fost A3317. De la Auschwitz şi până aici, drumul a fost lung", a declarat el, potrivit presei croate, atunci când a primit Oscarul în 1993 pentru producţia "Lista lui Schindler", de Steven Spielberg. 

"Cei care erau pe moarte mi-au lăsat o moştenire, să povestesc, dacă supravieţuiesc, ceea ce s-a petrecut".  

Branko Lustig şi-a făcut studiile de actorie la Zagreb în anii 1950, înainte de a începe să lucreze în cinematografie.

A realizat şi a produs mai mult de o sută de filme croate şi străine, între care co-producţia pentru "Toba de tinichea", de Volker Schlöndorff', în 1979 şi "Alegerea Sofiei", de Alan J. Pakula, în 1982, două filme, de asemenea, recompensate cu Oscar. 

S-a stabilit în Statele Unite în anii 1980, unde a primit în 1990 un Emmy pentru mini seria televizată "Drug Wars: The Camarena Story". În 2000, el a primit un Oscar, alături de producătorii David Franzoni şi Douglas Wick, pentru "Gladiatorul", de Ridley Scott. A participat şi la producţia "Elicopter la pământ!", de Ridley Scott.

A revenit în Croaţia acum zece ani, unde a prezidat Festivalul anual de film evreiesc de la Zagreb. 

În mai, el a primit titlul de cetăţean de onoare al capitalei croate pentru "imensa contribuţie la cultură în societatea democratică, la arta cinematografiei şi la cultura dintre diferitele" popoare. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.