Zeci de somalezi au pozat pentru selfie-uri în timp ce au aşteptat, la Teatrul Naţional din capitala Mogadishu, prima proiecţie de film după 30 de ani, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În mulţimea de la Teatrul Naţional, reconstruit, s-a aflat şi Kaif Jama, 24 de ani, scriitoare şi star în ambele filme din program - povestea horror „Hoos”, despre o femeie singură care se mută într-o casă goală, şi o comedie nu prea romantică, numită „Date from Hell”. 

„Asta înseamnă ceva pentru fiecare, inclusiv pentru mine. Acest lucru este pentru fiecare somalez care vrea să facă filme”, a spus Jama. 

Ea a părăsit Somalia pe când avea şase ani şi s-a mutat între Kenya şi Uganda înainte de a se stabili la Cairo, la vârsta de 19 ani.

De atunci, ea a făcut 60 de filme scurte şi scenete cu cineastul somalez Ibrahim CM.  

Somalezii au vizionat filme indiene şi arabe la televizoarele lor mulţi ani, a spus ea. „Dar dacă propriile noastre filme intră în cinematografe şi la televiziune, atunci fiecare persoană va fi influenţată şi formată de propria cultură”. 

După îndepărtarea de la putere a preşedintelui Siad Barre în 1991, Teatrul Naţional a fost folosit drept cazarmă. Clădirea a fost bombardată de atât de multe ori încât acoperişul s-a prăbuşit. Militanţii islamişti care au preluat controlul în 2006, au deţinut clădirea. Ei au interzis orice formă de divertisment - de la concerte şi meciuri de fotbal - pe care le consideră păcătoase. 

În 2011, un sinucigaş cu bombă din gruparea islamistă Shabaab s-a aruncat în aer aici, în timpul unei ceremonii, ucigând şase persoane. Clădirea a fost redeschisă în 2020. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.