Patru producţii româneşti vor fi prezentate, cu sprijinul Institutului Cultural Român, la cea de-a XXVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Sofia, cel mai mare festival de film din Bulgaria şi unul dintre cele mai importante din Europa Centrală şi de Est, desfăşurat în perioada 16-31 martie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizatorii au selectat filmele: "Spre nord" (To the North), regia Mihai Mincan, care va concura în Secţiunea International Competition for First or Second Feature Films; "Oameni de treabă" (Men of Deeds), regia Paul Negoescu – în Secţiunea Balkan Competition; "Om Câine" (Man and Dog), regia Ştefan Constantinescu – în Secţiunea Balkan Competition şi "R.M.N.", regia Cristian Mungiu – la categoria Cinema Today / Masters.

Festivalul este inclus în calendarul FIPRESCI şi îşi propune să prezinte cele mai bune producţii din cinematografia contemporană şi să încurajeze, totodată, cooperarea între realizatori de film locali şi internaţionali. Festivalul este organizat de Art Fest, sub egida Municipalităţii Sofia, cu sprijinul Ministerului Bulgar al Culturii, al Centrului Naţional al Filmului din Bulgaria şi al altor parteneri şi sponsori.

Cinematografia românească a fost prezentă în mod constant la SIFF, fiind invitaţi, de-a lungul timpului, cunoscuţi regizori români, reprezentanţi ai „noului val”. Printre premianţii ediţiilor din 2021 şi 2022 se numără regizorii Cristi Puiu şi Mihai Sofronea, câştigători ai premiului FIPRESCI.

"Spre nord" (To the North), regia Mihai Mincan, coproducţie România-Franţa-Grecia-Bulgaria-Cehia, 2022


Cu: Niko Becker, Soliman Cruz, Alexandre Nguyen, Bart Guingona
Inspirat din fapte reale. 1996, undeva pe mare. Joel, un marinar credincios filipinez descoperă un pasager român urcat clandestin pe vasul pe care lucrează. Ştiind că tânărul Dumitru riscă să fie aruncat peste bord dacă va fi descoperit de căpitan şi ofiţeri, Joel intră într-un joc periculos de a-l salva, implicându-şi echipajul, credinţa în Dumnezeu şi, deopotrivă, viaţa unui om nevinovat.

"Oameni de treabă" (Men of Deeds), regia Paul Negoescu, coproducţie România-Bulgaria, 2022
Cu: Iulian Postelnicu, Crina Semciuc, Anghel Damian
Ilie (Iulian Postelnicu), un poliţist de la ţară, îşi doreşte un trai modest şi confortabil, dar sfârşeşte prin a lua cele mai nepotrivite decizii. Aflat la jumătatea vieţii şi complet alienat, el simte nevoia să aibă un rost al lui – să cumpere o livadă şi chiar şi o casă. Deşi în sat se întâmplă lucruri dubioase, Ilie vede doar ce-i convine. Momentul în care decide să se implice marchează începutul schimbărilor din viaţa lui. În lipsa unor soluţii viabile, el încearcă să fie ce nu a mai fost până acum: justiţiarul care arestează toţi vinovaţii.

"Om Câine" (Man and Dog), regia Ştefan Constantinescu, coproducţie România-Bulgaria-Suedia-Germania, 2022
Cu: Bogdan Dumitrache, Ofelia Popii, Ana Ciontea, Voica Oltean, Liviu Pintileasa, Cosmina Stratan
Acţiunea filmului are loc în apogeul crizei sanitare provocate de coronavirus, când personajul principal, Doru, decide să revină în România, abandonându-şi locul de muncă din Suedia. El susţine că trebuie să asiste la botezul fiului celui mai bun prieten, dar în realitate are un alt plan. Alături de câinele mamei lui, Doru urmăreşte să îşi confirme bănuielile legate de infidelitatea soţiei. Timpul este scurt, Europa se pregăteşte să îşi închidă graniţele, iar superiorii îi cer să se întoarcă de urgenţă în Suedia.

"R.M.N.", regia Cristian Mungiu, coproducţie România-Franţa-Belgia, 2022
Cu: Judith State, Marin Grigore, Macrina Bârlădeanu
În preajma Crăciunului, Matthias se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan, preocupat de soarta lui Rudi, copilul care creşte în lipsa lui, şi de femeia pe care o iubeşte în taină, Csilla. În comună se simte o nelinişte intangibilă şi o teamă iraţională. Când la mica fabrică de pâine, unde lucrează şi Csilla, se angajează nişte muncitori străini, ies la suprafaţă mai multe conflicte refulate.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.