Actriţa Voica Oltean a fost recompensată, sâmbătă, cu menţiunea specială a juriului pentru debut la gala de închidere a Festivalului Internaţional de Film Karlovy Vary pentru rolul din filmul "Breaking News", regizat de Iulia Rugină, iar producţia din Cehia "Little Crusader" a fost desemnată cea mai bună peliculă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După 15 ani, competiţia principală a Festivalului Internaţional de Film Karlovy Vary a fost câştigată de un film autohton. 

Drama meditativă a lui Václav Kadrnka, care spune povestea unui tată în "Little Crusader", a captat atenţia celor cinci membri ai juriului, acordându-i Crystal Globe pentru cel mai bun film, un premiu în valoare de 25.000 de dolari. 

Premiul special al juriului a fost câştigat de drama despre trauma războiului din Yugoslavia, "Don't Cry", regizată de bosniacul Alen Drljević.

Premiul pentru cea mai bună regie a revenit cineastului slovac, Peter Bebjak, care a prezentat în festival filmul "The Line". 

Premiul pentru cea mai bună actriţă a fost câştigat de Jowita Budnik şi Eliane Umuhire, prentru drama "Birds Are Singing in Kigali".

Rusul Alexander Yatsenko a fost desemnat cel mai bun actor pentru rolul său ca doctor în filmul "Arrythmia". 

Cei cinci membri ai juriului au acordat alte două premii speciale - filmului de dragoste american "Keep the Change" pentru cel mai bun debut, şi actriţei din România, Voica Oltean, pentru cea mai bună actriţă la debut în filmul "Breaking News". 

În competiţia "East of the West", filmul "How Viktor "the Garlic" took Alexey "the Stud" to the Nursing Home", al regizorului rus Alexander Hant, a fost premiatul. 

Premiul special al juriului a revenit filmului "Dede", a cărui acţiune se petrece în Svaneti, o regiune muntoasă din nord-vestul Georgiei şi care a fost regizat de Mariam Khatchvani.

Cel mai bun documentar a fost filmul spaniol "Lots of Kids, a Monkey and a Castle". Juriul competiţiei de documentare a oferit un premiu special peliculei "Atelier de conversation", a regizorului austriac Bernhard Braunstein.

The Právo Audience Award a revenit unei film care spuen povestea indienilor americani din rezervaţia "Wind River", cu Jeremy Renner în rolul principal. Protagonistul documentarului a primit premiul preşedintelui festivalului la gală.

Premiul preşedintelui KVIFF pentru contribuţia adusă cinematografiei ceheşti a fost înmânat regizorului Václav Vorlíček. 

România a fost reprezentată la ediţia a 52-a a festivalului cu ”Breaking News”, de Iulia Rugină, inclus în competiţie, ”Ouăle lui Tarzan”, de Alexandru Solomon, proiectat în competiţia dedicată documentarelor, şi ”Mariţa”, de Cristi Iftime, în competiţia East of the West.

Festivalul de Film de la Karlovy Vary, ediţia 2017, s-a bucurat de prezenţa a 13.734 de spectatori. De-a lungul evenimentului au fost proiectat 505 filme, cu un total de 140.067 de bilete vândute. 

Ediţia de anul viitor a Karlovy Vary International Film Festival va avea loc între 29 iunie-7 iulie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.