Drama „Drive My Car”, pentru care regizorul Hamaguchi şi Takamasa Oe au fost premiaţi anul acesta la Cannes pentru scenariu, este propunerea Japoniei pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2022, pentru care Ungaria a ales filmul horror „Post Mortem” al lui Péter Bergendy.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul lui Hamaguchi este adaptarea unei nuvele de Haruki Murakami şi spune povestea unui regizor şi a stoicei lui şoferiţe pe parcursul unei călătorii spre Hiroshima.

Lungmetrajul a fost prezentat şi la festivalurile de la Toronto, San Sebastian, New York, Busan, Londra şi Sydney, între altele. Distribuţia lui în cinematografele japoneze a început în luna august.

Japonia a propus filme pentru această categorie a premiilor Oscar de la introducerea ei. Mai mult de zece producţii au fost selectate şi una dintre ele, „Departures”, de Yôjirô Takita, a câştigat în 2008.

Comedia „I’m Your Man/ Ich Bin Dein Mensch”, regizată de Maria Schrader, este propunerea Germaniei pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional”, Spania a propus satira „El buen patrón”, regizată de Fernando León de Aranoa, cu Javier Bardem în rol principal, iar Cehia, filmul biografic „Zatopek”, de David Ondricek.

Taiwan a selectat drama „The Falls”, regizată de Chung Mong-hong, care a avut premiera în secţiunea Orizzonti de la Veneţia 2021.

Filmul horror „Post Mortem”, semnat de Péter Bergendy, reprezintă Ungaria. Acţiunea lungmetrajului e plasată la scurt timp după Al Doilea Război Mondial. Este povestea supranaturală a unui fotograf şi a unei fete care se confruntă cu fantome într-un sat bântuit. Filmul a fost prezentat în mai mult de 20 de festivaluri de gen şi a fost premiat la Trieste, Fantasporto, Sombra şi Parma.

Coreea de Sud a ales drama de acţiune „Escape from Mogadishu”, regizată de Ryoo Seung-wan, bazată pe evenimentele reale din anii 1990 ce au implicat diplomaţi coreeni din Nord şi Sud.

Centrul Naţional al Cinematografiei va anunţa curând propunerea României pentru o nominalizare. Înscrierile au fost posibile până pe 15 septembrie, iar selecţia este făcută de un comitet alcătuit din Dana Duma, Victor Morozov, Irina Trocan, Cătălin Olaru şi Laurenţiu Damian.

Lista scurtă pentru nominalizările la Oscar va fi anunţată de reprezentanţii Academiei Americane de Film pe 21 decembrie.

Cea de-a 94-a ediţie a galei Oscar este programat să aibă loc pe 27 martie 2022 la Los Angeles.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.