Documentarul „Wonderful Losers. A Different World”, regizat de Arunas Matelis, centrat pe partea mai puţin cunoscută a Giro d'Italia, una dintre cele mai importante curse de ciclism din lume, şi lungmetrajul de ficţiune „Donbass” (Germania, Franţa, România, Olanda, Ucraina), de Sergei Loznitsa, au fost alese să reprezinte Lituania, respectiv Ucraina în cursa pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar 2019.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Matelis a fost primul regizor de film care a obţinut, în 40 de ani, permisiunea de a filma Turul Italiei din interior, scrie The Hollywood Reporter.

„Wonderful Losers. A Different World” (Lituania, Letonia, Italia, Belgia) a fost lansat în Lituania în luna februarie şi a fost premiat cu Alpe Adria Cinema Award la Festivalul de Film de la Trieste. A fost desemnat „cel mai bun documentar” la Festivalul de Film de la Varşovia, a fost recompensat cu premiul publicului şi Grand Prix la Festivalul de Film de la Minsk şi a fost desemnat „cel mai bun documentar” la Lithuanian Film Awards.

El reprezintă al 11-lea film pe care Lituania l-a propus, începând cu 1991 (când ţara şi-a recăpătat independenţa), pentru o nominalizare la Oscar. Niciunul nu a primit vreo nominalizare.

„Donbass”
„Donbass”

Cât priveşte pelicula selectată de Ucraina pentru a primi o nominalizare la Oscar, „Donbass”, aceasta vorbeşte despre conflictul armat din estul Ucrainei.

Filmul, cu Valeriu Andriuţă în distribuţie, descrie conflictul care a izbucnit în 2014, între forţele guvernului ucrainean şi separatiştii susţinuţi de rusi, ca pe un show horror absurd.

Intitulat după una dintre regiunile controlate de separatişti - Donbas -, filmul a avut premiera în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2018, iar Loznitsa a fost premiat pentru regie.

Filmul a mai fost prezentat la Festivalul de la Karlovy Vary, Munchen, Salonic, Lodz şi Odessa.

„Donbass” este al patrulea lungmetraj al lui Loznitsa. Toate celelalte trei - „My Joy”, „In a Fog” şi „A Gentle Creature” - au fost prezentate în selecţia oficială de la Cannes.

Filmul va avea premiera ucraineană în septembrie. „Donbass” este al 11-lea film ales de Ucraina, din 1997, pentru a o reprezenta la Oscar. Niciun lungmetraj ucrainean nu a ajuns pe lista scurtă pentru o nominalizare.

Cel de-al şaselea lungmetraj al lui Radu Jude, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, este propunerea României pentru o nominalizare la premiile Academiei Americane de Film.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.