Festivalul Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania 2019 va avea loc între 15 şi 24 martie, iar echipa de pre-selecţie vizionează deja multe filme documentare care au şansa să se regăsească în selecţia viitoarei ediţii a festivalului. Termenul de înscrieri a fost prelungit până la data de 30 octombrie 2018.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmele, care abordează orice tematică privind drepturile omului, filme de scurt, mediu şi lungmetraj, dedicate tuturor categoriilor de public, inclusiv copiilor şi adolescenţilor, trebuie să fi fost lansate după ianuarie 2017 şi să fie subtitrate în limba engleză.

La mijlocul lunii octombrie, la Bucureşti va fi prezentă Mila Turajlic - câştigătoarea trofeului OWR11, oferit de Juriul Liceenilor documentarului „Cealaltă parte a tuturor lucrurilor”.

Duminică, 14 octombrie, de la ora 11.00, publicul o va putea întâlni pe Mila Turajlic în Sala Albastră a UNATC „Ion Luca Caragiale”, pentru un dialog despre film documentar moderat de Andrei Rus şi Alexandru Solomon. Turajlic este prezentă la Bucureşti cu ocazia celei de-a opta ediţii a conferinţei „The Power of Storytelling”, organizată de DoR pe 12 şi 13 octombrie.

Documentarele Milei Turajlic, „Cinema Komunisto” şi „The Other Side of Everything” au fost prezentate şi premiate la zeci de festivaluri de film din toată lumea. Ele explorează trecutul complicat al Iugoslaviei atât dintr-o perspectivă istorică, cât şi una extrem de personală. La întâlnirea cu publicul, Mila Turajlic va vorbi despre procesul de realizare a unui film documentar, despre lucrul cu materialele de arhivă şi despre cum pot schimba documentarele lumea în care trăim. În pregătirea întâlnirii de duminică dimineaţă, sâmbătă, 13 octombrie, de la ora 19.00, în Sala Albastră vom proiecta documentarul „Cealaltă parte a tuturor lucrurilor”.

Pentru KineDok - programul de distribuţie alternativă de documentare creative - se anunţă o lună ocupată, cu 33 de proiecţii de film documentar în 13 oraşe din ţară.

Evenimentul lunii este vizita Klárei Trencsényi, regizoarea filmului "Tren spre maturitate", selectat la One World Romania 2016 şi distins cu "Porumbelul de Aur" la DOK Leipzig.

One World Romania la Şcoală organizează lună de lună, în licee din mai multe oraşe din ţară, cluburi de film organizate de tineri pentru colegii lor. Liceenii au la dispoziţie o videotecă de filme documentare, însoţite de informaţii suplimentare şi activităţi adaptate fiecărui film şi au parte de sprijin din partea echipei OWR pentru organizarea proiecţiilor.

În luna octombrie vor fi organizate ateliere de formare pentru profesori, care prezintă modalităţile de integrare a filmului în orele de curs, conform curriculumului şcolar. Cele şase ateliere vor avea loc în mai multe oraşe din ţară şi vor porni de la filme documentare despre istoria recentă, pe subiecte sociale sau culturale legate de drepturile omului.

Mai multe evenimente speciale, printre care şi o serie de noi proiecţii marca Sahia Vintage, precum şi a cincea ediţie a lunii de filme documentare în licee - luna.doc, vor avea loc în noiembrie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.