O femeie care l-a acuzat pe Harvey Weinstein că a violat-o în 2013 a mărturisit marţi că agresiunea a făcut-o să dorească să se „sinucidă”, scrie The Guardian. La Los Angeles, în al doilea proces al său, fostul producător se confruntă cu 11 capete de acuzare şi riscă 100 de ani de închisoare în plus, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Femeia, model şi actriţă care locuieşte şi lucrează în Roma, se afla la acea vreme în Los Angeles pentru un festival de film, este prima dintre cele opt acuzatoare ale lui Weinstein urmează să depună mărturie într-o sală de judecată din Los Angeles, unde mogulul în vârstă de 70 de ani este judecat pentru mai multe capete de acuzare de viol şi agresiune sexuală.

Majoritatea femeilor au spus că agresiunile asupra lor au început cu ceea ce ar fi trebuit să fie întâlniri de afaceri cu Weinstein la hoteluri. Cu toate acestea, femeia care a depus mărturie marţi a spus că a fost uluită să-l vadă pe Weinstein bătând la uşa ei târziu într-o noapte de februarie 2013, după ce l-a văzut pentru scurt timp, seara, la Los Angeles Italia Film Festival.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Locuind la hotel sub un pseudonim, ea a spus că habar nu avea cum aflase Weinstein numărul camerei ei şi că l-a lăsat să treacă de uşa ei iniţial fără să se gândească că s-ar întâmpla ceva rău. Întâlnirea s-a schimbat rapid când Weinstein a devenit agresiv sexual, a spus ea.

Femeia, rusoaică, a spus că engleza ei era foarte modestă la acea vreme şi s-a gândit că s-ar fi exprimat greşit.

„Mă simţeam vinovată că am făcut ceva sau că că am spus ceva care l-ar fi făcut să creadă că se poate întâmpla ceva între noi”, a spus ea.

Ea a spus că Weinstein a forţat-o să facă sex oral pe patul ei de hotel. „Am fost cam isterică prin lacrimi”, a spus ea. „Am tot spus „nu, nu, nu”. Ea a spus că se temea fizic de Weinstein, care o depăşea cu 45 de kilograme sau mai mult, şi că ea venise dintr-un mediu ostil şi că anterior „a fost în situaţii proaste în care bărbaţii mă băteau”.

În timpul agresiunii, a spus ea, „nu a avut nici măcar un gând să fugă sau să ţipe”. Procurorul Paul Thompson a întrebat de ce nu a făcut-o. „Nu ştiu”, a răspuns ea. „Regret foarte mult asta”. 

Ea a spus că atunci când Weinstein a dus-o în baie pentru a o viola, a ripostat verbal, plângând şi spunând „opreşte-te” şi „nu” dar că „nu s-a luptat”. 

„Am vrut să mor”, a spus ea. „A fost dezgustător. A fost umilitor”. 

Ea a spus că a doua zi după presupusul atac, a început să bea mult.

„Mă distrugeam”, a spus ea. „Mă simţeam foarte vinovată. Mai ales pentru că am deschis acea uşă”. 

Ea a spus că s-a luptat să-şi privească copiii după incident şi a simţit nevoia să-i mărturisească preotului ei ortodox rus. Procurorii i-au cerut preotului să depună mărturie, dar acesta a refuzat, invocând secretul confesiunii. Fiica femeii, acum în vârstă de 21 de ani, urmează să depună mărturie mai târziu.

Femeia a plâns ocazional în timpul mărturiei sale, dar a rămas în mare parte liniştită, privind în jos.

Luni, ziua deschiderii procesului, ea a plâns atât de mult în timpul relatării agresiunii, încât instanţa a amânat cu câteva minute depoziţia.

„Vreau să-mi cer scuze pentru ieşirea mea de ieri”, a spus ea când a revenit pe scaun. „Din păcate, nu pot controla asta”. 

În declaraţia sa de deschidere, avocatul Weinstein Mark Werksman a spus că multe dintre acuzaţiile de care este învinuit clientul său au fost de fapt sex consensual pe care acuzatorii săi le-au reîncadrat după ce Weinstein a devenit un simbol pentru mişcarea #MeToo în 2017.

Dar în cazul femeii care depune mărturie marţi, Werksman a negat că evenimentele din camera ei de hotel s-au petrecut.

În timpul interogatoriului, avocatul apărării Alan Jackson a întrebat-o pe femeie despre declaraţiile ei anterioare cu privire la viol şi de ce ar rămâne într-o cameră de hotel unde a fost agresată sexual şi de ce nu a raportat incidentul personalului hotelului.

Numele femeii nu este dezvăluit în instanţă şi este numită „Jane Doe 1”.

Procesul lui Weinstein a început săptămâna aceasta, unde fostul producător se confruntă cu numeroase acuzaţii de viol şi agresiune sexuală. Weinstein, în vârstă de 70 de ani, ispăşeşte deja o pedeapsă de 23 de ani după ce a fost condamnat pentru agresiuni sexuale la New York în februarie 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.