O femeie născută în Ucraina, care a fost criticată pentru că nu era "suficient de japoneză" după ce a câştigat luna trecută concursul Miss Japonia, a renunţat la titlu după ce o revistă săptămânală a dezvăluit că a avut o aventură cu un bărbat căsătorit, notează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Karolina Shiino a atras laude şi critici după ce a câştigat titlul de Miss Japonia luna trecută, devenind prima femeie de origine europeană care a primit această distincţie. Tânăra în vârstă de 26 de ani s-a născut în Ucraina din părinţi ucraineni, care s-au mutat în Japonia când avea cinci ani.

Susţinătorii au spus că victoria ei ajută la redefinirea a ceea ce înseamnă să fii japonez într-o ţară cu un număr record de 3 milioane de rezidenţi străini, în timp ce criticii au pus la îndoială modul în care o femeie caucaziană ar putea fi reprezentativă pentru "frumuseţea japoneză".

Ea a căzut acum în dizgraţia culturii puritane care înconjoară concursurile de frumuseţe - în special aşteptările ca participantele să ducă o viaţă privată ireproşabilă.

Karolina Shiino, care a devenit cetăţean japonez naturalizat în 2022, şi-a returnat titlul după ce Shukan Bunshun, o revistă săptămânală cu un record de dezvăluiri de scandaluri, a afirmat că a avut o relaţie cu un medic căsătorit.

Shiino a declarat că iniţial a fost prea speriată şi confuză pentru a spune adevărul după publicarea articolului. "Îmi pare sincer rău pentru problemele uriaşe pe care le-am provocat şi pentru că i-am trădat pe cei care m-au susţinut", a scris ea pe Instagram luni târziu.

Asociaţia Miss Japonia a declarat că a acceptat cererea lui Shiino de a renunţa la titlu, adăugând că "reflectează serios" asupra rolului său în această controversă.

Asociaţia şi-a cerut scuze juriului şi sponsorilor concursului şi a declarat că titlul de Miss Japonia va rămâne vacant pentru restul anului.

Presa japoneză a relatat că organizatorii concursului au susţinut-o iniţial pe Shiino în legătură cu dezvăluirile, după ce aceasta a declarat agenţiei sale de modelling că a pus capăt relaţiei când a descoperit că bărbatul era căsătorit. Însă luni, agenţia a declarat că a confirmat că Shiino a continuat să se vadă cu bărbatul.

Shiino, care a crescut în oraşul central Nagoya, a fost vizată pe internet după ce a câştigat titlul de către cei care au spus că o femeie albă nu poate fi "imaginea Japoniei".

Alţii au subliniat că Shiino a îndeplinit criteriile de participare la concurs, în cadrul căruia concurentele trebuie să fie cetăţeni japonezi, să fie necăsătorite şi să aibă vârsta cuprinsă între 17 şi 26 de ani în momentul în care se înscriu.

"Dacă ai cetăţenie japoneză, atunci eşti o japoneză", a scris un alt utilizator. "Nu asta este tot ce trebuie spus?".

Într-un discurs de acceptare plin de lacrimi, rostit într-o japoneză fluentă, Shiino a spus: "Trăiesc ca o persoană japoneză, dar au existat bariere rasiale şi multe cazuri în care nu am fost acceptată".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.