Mai mulţi membri ai grupului ruso-belarus Bi-2, celebru în Rusia pentru opoziţia sa faţă de invazia Ucrainei, au primit cetăţenia moldovenească, au anunţat luni autorităţile de la Chişinău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Preşedinta Maia Sandu a semnat decretul de acordare a cetăţeniei Republicii Moldova pentru anumiţi membri ai grupului Bi-2 şi familiile acestora", a scris şeful ei de cabinet Adrian Balutel pe reţeaua de socializare Telegram.

"Ţara noastră protejează demnitatea umană, libertatea de exprimare şi manifestă solidaritate cu cei aflaţi în pericol", a adăugat el, amintind că artiştii grupului au fost "reprimaţi după ce s-au pronunţat împotriva războiului din Ucraina".

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Format în anii 1980 în Belarus, pe atunci parte a Uniunii Sovietice, Bi-2 a părăsit Rusia în semn de protest faţă de ofensiva din Ucraina şi de atunci a concertat în ţări cu mari comunităţi rusofone.

Potrivit purtătorului de cuvânt al grupului, chitaristul, directorul artistic şi directorul de scenă sunt afectaţi, la fel ca şi familiile lor, nouă persoane în total. Ei au făcut această cerere deoarece "este acum periculos să călătoreşti cu un paşaport rusesc", a declarat el pentru AFP.

Ei s-au mutat la Chişinău "în urmă cu trei, patru săptămâni", dar în prezent sunt în turneu.

"Suntem recunoscători liderului moldovean şi tuturor celor care ne-au ajutat", a spus el, precizând că formaţia a cunoscut-o pe Maia Sandu după un concert de anul trecut.

Sub preşedinţia sa, fosta republică sovietică situată între România şi Ucraina a făcut o cotitură către Occident şi urmează să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană în viitorul apropiat.

Grupul Bi-2 a fost arestat în ianuarie în Phuket, Thailanda, din cauza unei probleme legate de o viză de muncă, potrivit autorităţilor, care au evocat atunci posibilitatea expulzării lor în Rusia.

Cazul a provocat îngrijorare şi mobilizare în rândul opozanţilor ruşi care trăiesc în străinătate.

După o săptămână de detenţie, grupul de şase membri, dintre care unii au cetăţenie israeliană şi australiană, precum şi cetăţenie rusă, a fost eliberat şi a călătorit în Israel înainte de a reveni pe scenă în martie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.