”Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor”, debutul în lungmetraj al lui Emanuel Pârvu, a fost recompensat joi seară cu premii pentru cea mai bună regie şi cel mai bun actor în rol principal la Festivalul de Film de la Sarajevo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Juriul competiţiei oficiale, care a fost prezidat de regizorul mexican Michel Franco, a acordat trofeul pentru cel mai bun regizor lui Emanuel Pârvu, care a primit şi un cec în valoare de 10.000 de euro, iar cel mai bun actor în rol principal a fost desemnat Şerban Pavlu, căruia i-a fost oferită şi suma de 2.500 de euro, potrivit sff.ba.

În competiţia de la Sarajevo au fost incluse şapte lungmetraje din ţări precum Albania, Bulgaria, Turcia şi Grecia. Pelicula semnată de Pârvu a fost prezentată aici în premieră mondială.

 

Filmul românesc spune povestea lui Doru, un tăietor de lemne rămas văduv, care ştie că în această situaţie va trebui să o ducă înapoi la orfelinat pe Meda, fetiţa pe care a avut-o timp de opt ani în asistenţă. Ca să o păstreze acasă şi să poată depune el dosarul pentru asistenţă, Doru trebuie să facă rost de bani.

Şerban Pavlu, la Sarajevo IFF
Şerban Pavlu, la Sarajevo IFF

Din distribuţia peliculei mai fac parte Florin Zamfirescu, Adrian Titieni, Dan Aştilean, Radu Gabriel, Rodica Negrea, Ion Sapdaru, Mihai Dinvale, Vlad Corbeanu, Lucian Ghimişi, Costel Caşcaval, Radu Zetu, Alexandru Mavrodineanu şi Ana Radu.

Heart of Sarajevo, marele premiu, a fost acordat lungmetrajului ”Scary mother/ Sashishi Deda” (Georgia-Estonia), de  Ana Urushadze, în timp ce pelicula ”Directions/ Posoki” (Bulgaria-Germania), de Stephan Komandarev, a primit o menţiune specială a juriului, iar cea mai bună actriţă a fost desemnată Ornela Kapetani, pentru rolul din ”Daybreak” .

Cel mai bun scurtmetraj a fost ”Into the blue/ U Plavetnilo” (Croaţia-Slovenia), de Antoneta Alamat Kusijanović, iar cel mai bun documentar a fost ales ”City of the Sun/ Mzis Qalaqi” (Georgia-SUA-Qatar), de Rati Oneli.

În competiţia de documentare a celei de-a 23-a ediţii a Festivalului de Film de la Sarajevo a fost selectat şi filmul ”Planeta Petrila” al lui Andrei Dăscălescu.

Actorul britanic John Cleese şi regizorului american Oliver Stone au primit trofee onorifice Heart of Sarajevo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.